Genel Konular > Diğer Silahlar ve Savunma Gereçleri

Gürz ve Bozdoğan

<< < (3/3)

Mergup Özkan:

--- Alıntı yapılan: Sancar Özer - 16 Aralık 2010, 20:47:53 ---
Mergup: Gürz-topuz ayrımı biraz muğlak ama büyüklüğüne ve uzun sapına binaen gürz denilebilir senin resimlerdekine

--- Alıntı sonu ---

Iyi hatirlattin, elimde bir iki resim daha var idi... ;D

Sancar Özer:
Kendi namıma topuzdan çok şeşperler hoşuma gidiyor ama şu 2. resimdeki gibi murassa topuzları da ne zaman görsem Ömer Seyfeddin'in "Topuz" öyküsü geliyor aklıma  ;D

Gokmen Altinkulp:
Sancar bey,

Malımıza sahip çıkmazsak işte başkaları sahiplenir  :-X
Lehler aslında sahiplenmiyor, kendi 17.yy savaş teçhizatlarının Osmanlı kopyası (veya çoğu zaman Osmanlı'dan satın alınmış) olduğunu biliyorlar. Zati Türk isimlerini kullanıyorlar, çok da komik telafuz ediyorlar örn. Buzdygan :)

O ustanın birkaç kılıcını elimde tuttum (biraz 'oynadım'), biri karabela, biri farklı bir polonya kılıcı.
Kılıçlar çoook güzel, çok iyi dengelenmiş, esnek, kolunun doğal bir uzantısı gibi.
Benim tanıdıklar antrenmanda kullanıyorlar sürekli. Yani her hafta sürekli kılıç kılıca vuruyor ve ağızlarında pek bir zarar görmedim.

Bozdoğan, şeşper vs çok ilginç, kılıç ile savaşan birinin bozdoğan kullanan birine denk geldiğini düşünün. Vuruş ve kontra hareketlerini düşünün, ikisi birbirine çarptığı an kılıcı tutması heralde çok güç olur. Hani 80li yıllarda çok moda olan her ofis masasında bir oyun vardı, misinalara bağlı sırada 7-8 tane metal top, birisini bıraktığınızda diğerlerine çarpıyor ve sonuncusu ayrılıyor.

Birde ağırlıklarını merak ettim, bilgisi olan var mı? Bazı yerde gürzün yuvarlak kısmının içi boş olduğunu okudum. Bunu yapmak sanıyorum çok daha zordur.

gökmen


Sancar Özer:
Savaşta kılıca karşı topuz veya bozdoğanın karşı karşıya gelmesi sık olmaz sanırım zira kılıç 16.yy sonlarına kadar harp meydanında en son kullanılacak silahtır, balta, topuz, mızrak v.s. iş gördükten sonra kılıçlara geliyordu sıra; bir nevi günümüzdeki tabancalar gibi...Karşı karşıya geldiklerinde de kılıç kullanan herhalde rakibinin gürzü ile çarpıştırmaktan kaçınıp bir açığını arayacaktır. 

Esliha-i Darbe'nin ağırlıkları konusunda çok bilgili değilim maalesef, lakin günümüzde iddia edildiği gibi aşırı ağır olmasalar gerek, zira kullanması çok zor olurdu ve dengesi de uca doğru olacağından kullanan için pek iyi olmazdı sanırım. Osmanlı gürzlerine baktığımızda aşırı büyük başların olmadığını ve uzun sapların ve karşı ağırlıkların denge oluşturduğunu görüyoruz. Topuz başlarının kısmen de olsa içinin boş olması da mantıklı geliyor bu yüzden bana.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git