Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir  (45222 defa okundu)

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« : 05 Kasım 2010, 13:03:26 »
Türkiye'de malzeme, form ve teknik olarak aslına uygun ve hatta aslını aşan Türk kılıçları üretilmesine yönelik kendi çapımda ajitasyon, tahrik ve gaza getirme amaçlı haince çalışmalarıma tüm hızıyla devam ediyorum >:D >:D >:D  >:D >:D Bu amaçla "biz uyuyaduralım gavur bizim kılıcı aldı gidiyor, dedemizin öz irasıyla paracıkları cebine indiriyor" anatemalı başlığıma çelik dövmüşlüğü olan tüm dostların dikkatini çekmek istiyorum ;D

Buyrunuz Amerikan menşeli bıçak ve kılıç üreticisi Cold Steel firmasının en popüler ürünlerinden Cold Steel Shamshir'i takdimimdir:

http://www.coldsteel.com/shamshir.html














Kumpanyanın sahifesinde özetle "şemşir"in kısa bir tarihçesi ve tevellütü(tabiki yanlış olarak) verildikten kelli, işbu kılıcın yüksek karbonlu 1055 çelikten mamul olduğu, kabzasının siyah imitasyon bizon boynuzu, kınının kalın deriden yapıldığı, kılıç ve kındaki diğer madeni parçaların pirinçten yapıldığı, yekün uzunluğunun  92,075 santimetre, namlu boyunun 77,47 santimetre, kalınlığının 4,7625 milimetre, ağırlığının 853,32 gram olduğu ve 379,99 amerikan akçesine satıldığı bildirilmekle sahifenin sonunda kocaman kırmızı hurufatla ancak anlayanın nazarına malum olacak işbu satırlar nakşedilmiştir:

"EY TÜRK, SEN UYUMAYA DEVAM ET! BAK BİZ NE GÜZEL SENİN CEDDİNİN SIRTINDAN PARA KAZANMAKTAYIZ."
>:D


Bunlarda CS Şemşirinin keskinliğini, esnekliğini ve dayanaıklılığını ifşa eden videolar:

Shamshir : Cold Steel Swords

Cold Steel Shamshir Paper Cut

Cold Steel Shamshir Cutting





« Son Düzenleme: 05 Kasım 2010, 13:12:22 Gönderen: Sancar Özer »
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #1 : 05 Kasım 2010, 16:51:30 »
Sancar problemle değil çözümle gel yahu. 

Sen şimdi çıksan, "Bizde kılıç üretilmiyor. O halde

falanca ustanın devlet sanatçısı olarak devletten maaş ve kuracağı tesis için ödenek almasını sağlayalım.
Üreteceği kılıç başına alacağı para 3000$'ın altına inerse farkı tamamlamayı garanti etmeye devleti ikna edelim.
Yılda 12 kılıcının satılmasını devlet garanti etsin.
Üretim dışında takibeden her sene üç çırak almasını, eğitilen her çırağa da kalacak yer ve aylık 500 lira bahşolunmasını sağlasınlar."


diye bir eylem planı çıkarsan ortaya, hepsinden önce de

"Bu sanatın yasal olarak makbul olması için çalışalım."

desen sana katılmamak mümkün mü?  -^b
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #2 : 05 Kasım 2010, 17:28:55 »
Eylem ben kılıç ustası değilim. O yüzden ancak ustaları gayrete getirmeye çalışabiliyorum bu şekilde. Dediklerin tabiki doğru, defaatle de söyledim değişik yerlerde lakin eğer net bir plan ortaya koy dersen aklım yeter mi bilmem.

Ama naçizane fikrimi sorarsan devlerle güreşmeye niyetlenmeden önce bizim kılıç dövenlerimizin ilk yapması gereken kollarını sıvayıp herşeyiyle mükemmel, ecnebi !shamshir!lerini aşmış gerçek bir Türk kılıcı yapıp "işte budur" diye ortaya koymak; bu kılıçın Türkiye'de de yapılabileceğini, ve hatta en güzel Türkiye'de yapılacağını dünyaya ve en çok da kendimize kanıtlamaktır. Kılıcı bir mükemmelen yapalım da ondan sonra işin ticaretini, yasal engelini, seri üretimini v.s.yi konuşmaya hakkımız olsun.
Hep diyorum Türkiye'de bir tane bile aslına uygun Türk kılıcı yapılabilirse dünya aleme "Türk kılıç sanatı yaşıyor" demeye yüzümüz olur. Hepimiz gururlanırız. Sonra kamuoyu oluşturacaksak da, ticaretine atılacaksak da, yasayı değiştirmeye uğraşacaksak da bu mükemmel Türk kılıcını gösterip onun üzerinden, onu kanıtb olarak göstererek, ona dayanarak konuşabiliriz böylece.

Bu iş için lüzumlu herşeyin fazlasıyla var olduğuna inanıyorum, tek gereken birinin çıkıp hakını vererek yapması. Bu "biri"nin de bu forumdan çıkacağına inanıyorum ve bu yüzden de siz ustalara gaz verme çalışmalarım tüm hızıyla devam edecek! >:D ;D

"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #3 : 05 Kasım 2010, 20:58:01 »
Et, et. Motivasyon gerçekten de gerekli aslında. Yalnız şu haftanın beş günü vaktimi alan şey az daha imkan verse....
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Gokmen Altinkulp

  • Üye
  • *
  • İleti: 45
    • Türk menzil okçuluğu
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2010, 22:55:37 »
İkinize de katılıyorum. Yabancı forumlarda kitaplarda Türk kılıcının diğer kılıçlara nazaran ne kadar üstün olduğunu okudukça içim gidiyor. Bunu Türkiye'de kimse yapamadığını görmek üzüntü verici.
Taksim'de geleneksel el sanatları festivali oluyor bıçakçıların yerine gittim ve ürünlerine baktım. kılıçların şekli, balçak/kabzaları, kınları, üstündeki yazıları süsleri müze örnekleriyle ilgisi yok, tamamen fantezi. Adamlar zati ilk palavra atarak 'aynı müzedeki' gibi başlıyor, sonra bilgim olduğunu anlayınca da 'e o kadar işte, resme baktım öyle yaptım, ölçmedim, elimde tutmadım' diye çevirmeye başlıyor.
Kılıcın materyal kalitesini tabi bilemem ama ilk vuruşlarda deforme olacağını tahmin ediyorum, bu testleri yapsınlar bi çok merak ediyorum:
Cold Steel 1830 Napoleon Saber

O arkadaşların bu forumda da olduğunu tahmin ediyorum, kusura bakmasınlar, amaç karalamak değil daha iyi ürünler için teşvikdir. Açık piyasa bu, öyle çöp ürünleri almaya devam edersek aynısını yapmaya devam edecekler, daha iyisini istersek değişim olur.

Çözüm nedir? Bilgi eksik. Bilgiyi birkaç yerden elde edebiliriz. Birincisi arşivler. Osmanlıca okuyabilen biri arşivleri karıştırırsa iyi olur. Okçulukta tesadüfen kitaplar bulunuyor. Kılıç yapımı ile de bulunabilir.

İkincisi yurtdışı. Okçulukta Osmanlı yayı yapabilen iki ciddi isim var, biri Lukas, biri Kanada'da yaşayan Adam Karpowicz. Lukas yaylarını 2400 dolara satıyor, dekorasyon vs ile 3000i buluyor. Asla sırlarını paylaşmıyor. Adam daha iyi bile, 25 senelik tecrübesi var ve çok yay yapıyor, ama satmıyor. Dünyada ilgililere ve Türkiye'deki bazı kişilere öğretmeye çalışıyor ki Türk stili yaycılık kalkınsın diye.
Kılıç dünyasında 'Adam' gibi insanları bulmamız lazım, tüm sırları paylaşacak öğretecek insanlar.
Ta Kanada'ya sırf Adam'ın çırağı olabilmek için gidenler var, kılıç yapımı ile de ciddi ve disiplinli kişiler lazım. Vince Evans bir çözüm olabilir mi? Workshop yapsa? Veya bizden ilgililer onun yanına gitse?









Bekir Çankırı

  • Üye
  • *
  • İleti: 503
    • Metal El Sanatları facebook :Bekir çankırı
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2010, 20:55:39 »
Tamamen   katılıyorum  Gökmen  bey .
Türk  kılıcı  için sevgi  besleyen   veya  emek  veren   herkes  biliyorum ki  sözlerinizin altına aynen   imza  atar.
    Gel görki  ata  mülkümüzün  bilgi  ipliklerini  ; kendi  toprağımızı  karış  karış  kazıp , emekle  yine bu topraklarda bulmamız gerekir  diye  düşünürüm . Dünyanın  bir başındaki  yabancının   edinip  ustalaştığı bilgiyi  buraların suyuyla büyüyen bizler de   edinip , bu  kumaşı   onlardan da  daha  ustalıkla dokuyabiliriz .  Hiç  şüphem yok  sizlerin de şüphesi  olmasın .
Mesele  sadece   bu  coğrafyada  değil   her  birimizin  genlerinde de olduğuna  inandığım  bu bilgilerin derlenip  bir araya getirilmesi ve uygulamaya da  başlanması .  Bu  süreç te   ne  mutlu  ki   " cebehane" nin  doğuşuyla   zaten  çoktan  başladı  -^b  .
Bu  fikri  ifade etmek  için  bu gün  iyi bir  zamanlama değil ve  riskli de  belki  ama ; ben  bugüne  kadar yabancı  ustalarca  yapılmış  olanların da , içinde  ödül  almışlar da dahil  adını  hak  eden  en iyi  Türk kılıcının  bu topraklarda  bugün  yaşayan  ustalarımızca yapılacağından  adım  gibi  eminim .
Atatürk e  atfedilen  TÜRK  .ÖĞÜN , ÇALIŞ , GÜVEN sözünde  bence  öğünmeyi   biz şimdilik   en sona  bırakıp çok çalışarak  yarına güvenebilir  sonucunda da öğünecek  işleri  günışığına çıkarabiliriz  -^b


 
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2010, 13:33:00 Gönderen: Bekir Çankırı »
"Kendimi kendim yetirdim, kendim ettim kendimi... 
Kendime kendim gerekse; bula, kendim kendimi..."                          
PİRİ REİS

http://bekircankiri.blogspot.com/

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2010, 23:31:15 »
Atatürk'ün özdeyişindeki "öğün" sözcüğü öğren, öğret kelimeleri aracılığıyla da kavranabileceği üzere akıl, hatır, zihin (*) anlamına gelir.


*: TDK - Tarama Sözlüğü 1971
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2010, 23:33:17 Gönderen: Eylem Cengiz »
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Gokmen Altinkulp

  • Üye
  • *
  • İleti: 45
    • Türk menzil okçuluğu
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #7 : 08 Aralık 2011, 19:35:15 »
Ya bizde yüksek karbonlu 1055 çelik satılmıyor mu? Adamlar aslında son derece basit birşey yapmışlar, hazır levhalardan kesiyorlar, biraz hafifletmek için ortasını makineyle işliyorlar, kabza takıyorlar ve al sana şamşir. Bende Windlass modeli var, namlusu aynı, Hindistan'da ucuza yaptırtıyorlar. Buna benzer yeni Tulvar modeli de üretmişler. Hazır 1055 çelik levha olsa en azından bir şimşir veya kılıç yapılabilir, en basit formuyla (hiç zahmetli çelik dövme işine girişmeden).

gökmen

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #8 : 08 Aralık 2011, 23:20:13 »
Katılıyorum. Zannediyorum başka bir başlıkta da paylaşmıştım avrupa uzun kılıcı üreten bir şirket CNC tezgahta seriye bağlamış halde kılıç şablonu kesip yanlış hatılamıyorsam tuz banyosunda tavlayıp kabzalayp satıyordu. Ve gayet de aslına uygun işlevsel ve dayanıklı kılıçlar yapılıyordu. Tabii gönül ister ki el yapımı polat çeliğinden Türk kılıçları yapılsın ve satılsın ama bu uzak bir umutsa işin tüketicisi olarak bu çeşide de razıyım açıkçası. Malzeme ve yapım tekniği olarak olmasa da form, sağlamlık, esneklik, kesicilik, hafiflik ve görünüm olarak aslına uygun örnekler olur piyasada en azından.
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Yaşar Burak Uslu

  • Üye
  • *
  • İleti: 27
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #9 : 13 Aralık 2011, 22:32:05 »
Sevgili Dostlar,
Hepsi iyi güzel de bu  dediklerinizi yatağan dahi yapmayı beceremeyen , malum renkli pasaport  ''ustalar'' mı yapacak.
 Görmeye başladık sağda solda kılıç diye millet çakmaya başladıkları taşlamadan geçmiş eğri metal paçalarını '' gül ağacı '' kabzalarla ...
Üstüne üstlük herkes te bir Türk Kılıcı yaptırdım , yaptırıyorum havaları ve namlusuna , balçağına hele bir de kınına bakıp hassssssköy demeye başladığımızda kavgaya tutuşan , kendini hezarfend sanan bir takım zevat-ı kiram ...
Eee yemeyenin malını yerler deyip doğru Coldsteel in yolunu tutacaz galiba bu gidişle ...
Baki selam.

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Ynt: Yemeyenin Malını Yerler: Cold Steel Shamshir
« Yanıtla #10 : 04 Mart 2012, 13:07:46 »
Bu gidişle öyle Yaşar bey...

Cold steelin 2012 yılı için yeni tanıttığı modellerden biride şaşka.Maalesef rus şaşkası olarak tanıtılmakta.



Alıntı
The Shasqua is a exceptional saber, favored throughout Russia, specifically by the fierce Cossack warriors who first popularized its use. Its genesis is enigmatic, but it is suspected to have evolved from a large knife used by the ancient Cossacks for agriculture and building projects. As it looks today, it has a long, moderately curved blade, a broad fuller, and a sharp, useful point.

Undoubtedly, its most distinctive feature however, is its handle which lacks a conventional guard and fits flush into the mouth of its scabbard. This grip has an interesting down-turned pommel which can be of assistance when performing a fast draw. Because the Shasqua was generally employed from horseback, this handle design aided the Cossacks in their mastery of lightning quick raids, ambushes, or the ruthless pursuit of fleeing enemies. When fighting on foot, a combat style that kept the blade in a constant cyclonic motion was adopted to compensate for its lack of a protective guard, and made the most of its ferocious cutting ability.

Alıntıladığım kısım resmi siteden alınmıştır.
"Who dares wins"

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2