devam...
Oluklu taşların şekli beni biraz düşündürmedi dersem fena halde sallamış olurum. Hem iç hacmi tutturmak hemde 20 adet tuğlayla yetinebilmek gerekiyordu. Ortaya bu tasarım çıktı. Gözden çıkardığınız bir testere varsa bu işte kullanabilirsiniz. Kıyamadığınız bir testereyi ise kullanmayın derim çünkü bu tuğlalar olsun ytonglar olsun çok kolay kesilmelerine rağmen testereleri çok hızlı köreltiyorlar.
Bu da fırını paketsiz ama çalışır hale getirdiğimde çektiğim bir resim. Profil kontrolör, içinde bıçak saplarımın olduğu bir kutuda uykuya dalmış halde.
Termokuplu fırına geçici olarak pratik bir şekilde üstten daldırdım. Sonradan bu şekide daldırınca termouplun dış ucunun da ısınıp yanlış ölçüm yapacağından şüphelenmeye başladım.
Kontrolör 48x48 mm'lik olanlardan. Bu tür kontrol nesneleri bazı standart boydaki kare hatta dikdörtgen yuvalara girecek şekilde yapılıyor. Ancak aynı işlevdeki üründe fiyatlar yine de farklılaşabiliyor. Tabi tamamen aynı olmayıp, seri port gibisinden şeyler de eklenmiş yada eksik olabiliyor.
Bkz.
http://www.enda.com.tr/TR/Urunler/Urunler.aspx?UrunID=209Bu SSR. Galiba uygun olan en ufağı elde yoktu da 50A'lık almıştım.
Bu haliyle sistem bir kenarda aylar boyu bekledikten sonra geçenlerde kasasını yapmaya giriştim. Bir boy 30x30x3'lük köşebent profil ve gereken boylarda sac parçaları aldım.
Profil demirler gördüğüm kadarıyla hep 6 metrelik "boy"lar halinde satılıyorlar. Alışverişimi yaptığım mekan profilleri ve sacı istediğim boylarda kestiğinden levhayı kendi imkanlarımla kesmeye çalışmak ve 6 metrelik profil taşımak derdim olmuyor.
Kasayı, fırını soğutma suyu ve yağıyla yakında isteyeceğimi düşündüğümden yerde ve güvenli dursun diye ayaklarını yeterince uzun yapmaya karar verdim. Fırınla su tenekesini böylece hem yakın koyabileceğim hem de su tenekesini devirirsem belki kebap olmam.
Fırının izolasyonu konusunda fazla paranoyak olduğumdan battaniyeyi üste çift kat sermeyi planlamıştım. Ancak görünüşe göre böyle yaparsam ön ve arkada kullanabileceğim battaniyem kalmayacaktı. Katların birinden vazgeçmek de kasanın üstünün 2 cm kadar boş kalmasına neden olacaktı. Ben şimdilik üstü tek kat yapmaya ve üstteki boşluk için iyi bir çözümün aklıma gelmesini beklemeye başladım. Halen aklımda iki üç çözüm var ama kafamdaki bulutlar tamamen dağılmış değil.
Battaniyenin içine tuğlaları dizerken kasanın eninin biraz az olduğunu farkettim. Battaniyenin kalınlığı konusundaki varsayım hatalıymış. Neyse ki biraz zorlamayla çözülebilecek kadar ufak bir hesap hatası yapmışım. O:-)
Her şeyi yerleştirdim ve rezistansların arkadan çıkan uçlarına izolasyon boncuklarını dizdim. Battaniyenin kenarlarını kıvırınca fırının arkası büyük oranda örtüldü. Bu arkaya belki de uygun boyutta bir fiber/pertinaks levha kesip kablajı bunun üzerinde yapabilirim.
Bu da önden görünüm:
Fırının kapağını da yapmaya başladım ama onu fotoğraflamadım. Zaten bu kısımda hala netleştiremediğim çok şey var.
Şimdilik varabildiğim nokta bu. Şu an için köşebent profili tüketmiş olduğumdan duraklamış haldeyim. Eksiklerini tedarik edip projenin arkasını getirdikçe paylaşmaya devam edeceğim.