Teknik Konular > Alet ve Makineler

KILIÇ RENDESİ

(1/8) > >>

Bekir Çankırı:
Yatağanımın   namlu  işlemesi  sırasında  ,  Çelikte eğeden veya  zımparadan  daha  hızlı  talaş  kaldırıp , daha  da  temiz  bir  yuzey   elde  etmek için  takım  arayışına  başladım  ama bu  ihtiyacımı giderecek  bir  takım  bulamayınca  eğe- zımpara   devam ettim .
Dünkü  toplantımız  sırasında   Kayahan  beyin kütüphanesindeki   bir  japon  katana  ustasının  imalat yöntemlerini   birlikte  incelerken  Ercan ( şarbat )  bir  fotoğrafa dikkatimi çekti .  
     Kırılan  bir  kılıcın   namlu  parçasının  iki  yanına  sap  takılarak  yapılmış  bir  aletle  ustanın imalatta  bir  katana   namlusunu   talaş  kaldırarak   " rendelediğini "     gösteren bir  fotoğraftı . Aletin  geleneksel  katana  imalatında   japonca bir  adı  var  tabii  ama aklımda  değil . Ben  işlevi  nedeniyle   yaptığıma   " Kılıç  rendesi"   dedim . daha iyi bir ad bulununca  değiştiririz :D
 (NASIL  YAPILDI) sını çizdim , Fotoğraflar la  uygulama videosunu   da  sanırım  hafta içinde  yetiştiririm.
tasarımım   japon  aletinden   farklı   .  bugün  kullandım   -^b -^b -^b

MALZEME:  100 X 40 X 10 mm  ölçülerinde   1  adet   soğuk  çekme  lama  .
              2  adet     eğe  sapı
              2  adet      40   mm boyunda kesilmiş  M  10  saplama
              1  adet   65  mm  boyunda  kesilmiş   kırık   eksantrik    testere laması  ( HSS ÇELİĞİ )
              2   adet      HSS  parça  için   Yataklama  sacı











Berke Boyacı:
Anlamadığım bir konu var. Şimdi bu alet çeliği tahta gibi yontuyormu ??? Eğer öyleyse birtane benim için özel yaparmısın Bekir abi :)

Bekir Çankırı:
Kılıçın  , Yatağanın  namlusunun  çeliğini , Kınının  ahşabını  ,  kabzanın da   boynuzunu   rendelemek  için aynı  aleti kullanabileceğiz   Berke .  :D    
  Şimdi  Türk  kılıcının  yapımına   bir  adım  daha  yaklaştık  :D -^b  
  

Sancar Özer:
Çizimli anlatım için sağolasın Bekir usta. Kitaptan yanlış aklımda kalmadıysa bu aletin japonca adı "sen" idi ve de kılıcın düzünden kalem açkısı gibi yontu çıkarıyordu. Hakiakten müthiş bir alet!  ;)

Berke Boyacı:
Ben hala bir noktayı anlamadım. Yatağanın namlusu derken en uçta aşağı doğru kavislenen kısımdanmı bahsediyoruz. Yani bu alet eğeyle uğraşacağımızadan daha kısa bir sürede o şekle ulaşmamızı sağlıyor.

Bekir abi sen bu aletleri kendimi keşfediyorsun ??? Hani oluk açma aparatı olsun bu alet olsun gerçi bunu japonlardan esinlenmişsin ama oluk aparatı kendi buluşunmu?

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git