Turgut bey öncelikle hoşgeldiniz.
Kafkas yatağanı tabiri ilginç geldi zira ilk defa duyuyorum. Benim gördüğüm yerli ve yabancı kaynaklarda "Karadeniz Yatağanı" "Black Sea Yataghan" olarak geçmekte.Nitekim kullanılsın veya kullanılmasın Kafkas yatağanı'nın olduğundan ciddi biçimde şüpheliyim.
Zira Kafkas bölgesine ait yatağan tipi kesici silah örneği yoktur, varsa da çok nadir olmalı. Kaldı ki Karadeniz yatağanları Anadolu'nun Karadeniz bölgesinin Kafkasya'ya yakın yörelerinde değil aksine sahil bölgesine has bir denizci silahıdır. Hatta bununla ilişkili olarak formun geç dönemde gitgide daha da stilize olarak adeta bir kılıçbalığını andırır hale geldiği araştırmacılarca tartışılan bir iddiadır. Bir yaya silahı olarak tasarlanan yatağanın yeniçerilerden leventlere geçişi, Tanzimat sonrası geleneksel donanmanın tasfiyesiyle genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz kökenli olan terhis olmuş leventlerin memleketlerine dönerek bu silahı memleketlerine taşımaları ve "zeybek yatağanı", karadeniz yatağanı" gibi geç döneme ait yeni alt türlerin ortaya çıkması çok ilginç ve ayrıca yartışılması gereken bir konu.
Bunun dışında ne Kafkas bölgelerinde, ne Karadenizin diğer kıyılarında bu tip silahların örneği görülmemektedir. Nitekim Kafkas halklarının (şaşu, şaşka, kinjal gaddare, Gürcü Khuvsar silahları) gibi geleneksel silahları çok farklı ve kendine has bir forma sahiptir. Karadeniz yatağanlarının formu ise bu Kafkas üslubuna bayağı uzak düşmekte. O yüzden bu alt türü tanımlayan en doğru terimin "Karadeniz yatağanı" olduğuna kaniyim.
Yaptığınız yatağanı gerçekten merak ettim. Bu zorlu işe sıvanıp eser üreten ustalar (hele de geleneksel formlarda çalışıyorlarsa) bizim için çok değerli. Mümkünse resimlerini forumda paylaşabilir misiniz?