Anodik DağlamaBu yöntem, bir metal yüzeyinin elektrik akımından yararlanarak maske ile dağlanmasıdır.
Gerekenler
P-n-p kağıdı
Ütü
DC gerilim kaynağı
iki parça tel
çeşitli bantlar
sabit kalem
sirke yada dengi
bir miktar kağıt havlu yada benzeri
ufak bir metal levha yada kalın folyo
Öncelikle Press-and-peel kağıdının mat yüzüne kazımak istediğiniz desenin negatifinin ayna görüntüsünü basınız. Bunu basılı alandan az geniş olacak şekilde kesiniz.
Deseninizi nerede istediğinize karar verdikten sonra bu p-n-p parçasını ütülerken kaymasın diye ufak bant parçaları ile bıçağa tutturunuz.
P-n-p'yi doğrudan ütülemeyiniz. Desenin üstüne bir parça beyaz kağıt koyunuz.
Uygun bir ütü bulup,
En yüksek sıcaklığa ayarlayınız.
P-n-p'yi ütüyü gezdirerek ütüleyiniz. İlk denemelerinizde başarısız olma ihtimaliniz yüksek olduğundan deseninizden birden fazla basmanızı tavsiye ederim.
Maskenizin basılı halinin görünüşünü kontrol ediniz. İstediğiniz maskeden fazlası yada eksiği olabilir. Fazlalıkları ince bir araçla kazıyınız eksik yerleri de bant ile yada sabit kalem ile (CD kalemi) kapatınız.
Maskenizin çevresindeki alanın da dağlanmasını engellemek için bant kullanınız. Bant ile maskeniz mükemmel bir şekilde örtüşmelidir. Eğer aralık varsa buradan geçen sirke istemediğiniz noktaları da dağlayacaktır..
Dağlama düzeneğini hazırlayınız. Gerilim kaynağının artı ucunu dağlanacak nesneye, eksi ucunu da iletken bir levhaya bağlayınız.
Bir parça kağıt havluyu üç kat kadar kat katlayıp sirke ile ıslatınız. Islak kağıdı maskenin tam üstüne koyunuz. Maskenin yüzeyine yetecek kadar geniş olduğunu görünüz.
Her şey tamam ise kısa devreye karşı son bir kontrol yapıp enerjiyi veriniz. Benim besleme kaynağım çıkışı en fazla 20-25 Volt ve en fazla 1.5 amper verebilmekte. Daha yüksek gerilim değerlerine çıkmanıza gerek yok. 12 volt ile de sonuç alabiliyor olmanız lazım. Gerilimin fazlalığı sadece işi hızlandırmaya yarar.
Sirkeli kağıdı kuruyorsa yada çok kirlenmişse yenisiyle değiştirin. Eğer kağıdı çok kalın yapmışsanız biraz zaman kaybedeceksiniz demektir. Çok ince olursa da problem çıkarır. Eksi uca bağlı metalin bıçağa değmesi kısa devreye neden olabilir, aman dikkat!
Yukarıda iş bittikten sonraki manzarayı görebilirsiniz. İkinci sirkeli kağıdımın üstündeki leke maskem ile örtüşüyor.
İş bitince bantları söküp mavi maskeden kurtulmanız lazım. Kullandığım bıçak ıvır zıvır işlerde kullandığım bir bıçak olduğundan scotchbrite'ın sert tarafı ile işimi gördüm. Eğer daha nazik bir durumda iseniz metalden daha yumuşak bir malzemeyle maskeyi kazımanızı tavsiye ederim.
Eveet, işte işin bitmiş hali:
Bu yöntemdeki markalama yöntemi yerine farklı usullerde de markalama yapılabilir:- Örneğin
asetat kalemi ile maskeleme yapılabilir.
-
Balmumu yada boyayla kaplanıp kazınarak maskeleme yapılabilir.
-
Bantlamak ve bantı oymak yoluyla maskeleme yapılabilir.