Ve Meiji dönemi gelir çatar.Neredeyse bin yıldır sembolik ve dini bir figür haline gelen Japon İmparatoru 12.yüzyıldan beri Japonyayı bifiil yöneten Tokugava şogunluğunu alaşağı eder ve büyük bir modernizm hareketi başlatır. Bunu ilk kurbanı da samuraylar ve onlaı simgeleyen kılıçları olur. Yeni ordu batı tarzı yeni kılıçlar kuşanır:
Japon donanma ve subay kılıçları:

Bu dönemde eski namlular kesip biçilerek yeni batı tarzı kabzalara uydurulur,ilginç melezler doğar. işte alışılmadık uzun kabzalı bir süvari kılıcı haline getirilmiş bir katana

Bu dönem eski yari teknikleri modern süngülere uygulanır ve jukendo ve tankendo doğar. Süngüler buna uyacak şekilde yapılır. Japon arasaki süngüleri:

19.yy. sonu ve 20.yüzyıl başında Japonya Asyada yayılmacı bir politika izlemeye başlar. Militarist milliyetçi politikanın ana teması eski Japon samuray ruhunun dirilişidir. İşte bu sebeple subay kılıçları eski katanaları taklit eden yeni bir formda yapılır; bu kılıça gunto adı verilir. Guntolar katanaların aksine basit çelikten farbikasyon usulu ile yapılmaktadırlar. Yine de nadiren bazı orjinal katanalar gunto koşumları ile de kullanılmıştır.
Gunto:

Gunto daişo

Çeşitli guntolar ve bir uzun kabzalı süvari kılıcı

Müzeden modern dönem japon kılıcının evrimini gösteren bir kare en arkada Meiji batı tarzı kılıç, ortada uzun kabzalı melez kılıç, önde gunto

Maalesef bu guntolar çoğunlukla düşmana karşı değil, Japonya savaşı kaybettiğinde teslim olmayı reddeden sahiplerinin intiharında kullanılacaktır.
Tabi nihon-to konusu anlatmakla bitmez. Ben bildiğim kadarıyla kısa bir özet geçtim. Artık konuyu uzmanlarına bırakıyorum. Sonra da Kore, Çin ve Hindiçin üzerinden Hindistan'a uzanırız