Şu sıralar sağ - sol balçak yolları ve zıh için pirinç kabartma tekniği üzerinde sıkı çalıştığım yatağanın çizgili anlatım için en iyi konu olacağına karar verdim.
Bu süreçte diğer imalat tekniklerini de (kakma, kazıma, kın, deri kaplama, spiral dikiş) çalışıp uyguladıkça resimleyip burada dilim döndüğünce anlatacağım.
Tabii ki deneme-yanılma ile elde ettiğim olumlu veya olumsuz kendi tecrübelerimi sizlere aktaracağım. Çizdiklerimden, yaptıklarımdan asla bu işin yalnızca böyle yapılacağı anlamı çıkartılmamalı.
Bir de yeni haber sizlere: Yarı yarıya bitmiş yatağanımın 700 gram namlu ağırlığının fazla olduğunu öğrendiğimde, 600 kumla perdahladığım tüm namlu yüzeyleri rendenin bıçağı ile hemhal olup tekrar kazınmayı çaresiz kabullendiler. 500-550 gram'a inene kadar da sabredecekler.
Şimdi tekrar konuya dönüp demir alalım...
Hadi bakalım bismillah vira..! -^b
1-)
Kolay Bıçak Yapımı'nda anlattığım ekrandan kopyalama yöntemi ile seçtiğim modelin ölçülerini orantılayarak çıkardım. Ölçüler dövmeden sonraki tesviye edilmiş ve perdahlanmış halinindir. Isıl işlemden sonra ölçüler bir miktar değişebilir.
2-) Kesit ölçüleri de yine ısıl işlem öncesi ölçülerdir.
3-) Dövme için 40x5x700mm ölçülerindeki
CK67 lamayı
T formu için önce tavlayıp sırtı döverek genişlettim.
4-) Kabza bölümü hariç tüm namlu sırtını eşit olarak aynı genişlikte dövdükten sonra örse yan yatırıp
T'nin üstteki sivrilen kenarlarını da döverek namlu yüzüne paralel düzleştirdim.
5-) Dövülen sırt birkaç milim inince kabzanın yüksek kalan bölümünü eğeleyerek namlu sırtıyla aynı hizaya indirdim.
6-) Kesici ağzı oluşturmak için ağzı, ısıtmadan sonra örsün ortasına değil, kenar çizgisine teğet tutarak dövmek daha rahat olacaktır.
7-) Örsün üzerine yatarken yatağan olan namlunun dövmeden sonra kavisli bir
şemşir olmaya niyetlenmesi sizi şaşırtmasın.
Nedeni yalnızca kesici ağızdan dövülen namlunun tek yönde ezilip uzayarak genleşmesidir.
8-) Namluyu tekrar ısıtıp, kavisi yatağan formuna gelene kadar sabırla döverek yavaş yavaş tersine çevirdim.