Kusura bakmayın, okçulukta baya yoğun olduğumdan ender bakabiliyorum buraya. Soruları yanıtlamaya çalışacağım.
-Tel kalınlığı 2 veya 1,5 olur, Uğur bey mümkünse biraz daha geniş çap daha iyi olur. Ama 10 kilo almadan önce bir kilo alıp örmeyi denemeyi tavsiye ederim.
-Ayna boş bırakmadan örüp aynaları üzerine takmak? Bu sadece çar ayna sistemi ile kullanılıyordu. Yani plakasız bir zincir zırh ve üstüne giyilen bir ‘çar ayna katı’ daha. Bloguma bakarsanız ilk resim dikkatinizi çekecektir, çar ayna ama kolları falan yok. Bu tip zırhı normal zırh gömleğin üstüne giyerlerdi.
-Sıraları istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz, tek tek parça parça sıra sıra, 5 tane birleştirip, sağdan soldan, canım sıkılınca değiştiriyordum.
-Benim zırhım 7,5 kilo geliyor, Dresden Türkenkammer müzesinin kitabı var bende orada bir zırh mesela 10,5 kilo gelmiş. Bu normal, benimkinden biraz uzun, benimkinin plakaları hem alüminyum. Seni iyi koruyacak zırhın, yani orjinalinin sadece 10,5 kilo olduğunu bilmek çok güzel birşey. Avrupa zırhlarına nazaran çok hafif. Ama şunu da unutmamak lazım, zırhın altına birşey giymedinizmi kılıç darbesinde kesmeye karşı korusa bile darbeye karşı hiçbirzaman korumaz, kemikleriniz kırılır. Bunun altına 'padded armour' şeklinde yumuşak birşey giyinmek şart. Türkçe tabirini bulamadım yalnız.
-Miğferi Gaziantepli bir ustaya yaptırdık ama sorunlar oldu, doğrusunu anlatana kadar dilim çatladı, sonunda yine yanlış yaptı. Orjinaline uygun miğferi asıl sizden beklerim.
-Bu arada halkaları 5 defa gibi çekiç ile vurup biraz yassılaştırabilirsinizde
Hmm aslında sizden perçinli zırh beklerim, doğrusu
Buraya bakın, halka ve perçinlerini satıyorlar
http://historicenterprises.com/loose-rings-rivets-steel-1-lb-wedgeriveted-mail-9mm-diam-p-684.html?cPath=101_141Perçinsiz zırh yapımını öğrenmek için tavsiye ederim, sonra perçinli yapabilirsiniz. Yine vaktim olsun ben de düşünüyorum.
Ayrıca güzel işlemeli hatlı plakalar lazım, kim bunu yapabilir? Bazı memlük zırhları var, plaka adetleri daha fazla, önde ve arkada, böyle bir zırhı yapması daha çabuk olur.
Teşekkürler
herkese selamlar
Gökmen Altınkulp