Malum, türk kılıç ve bıçak ustalığının dünyanın diğer yerlerinden bir üstünlüğü de silahlar üzerindeki çok sanatlı bezemelerdir. Kalıpla kabartma, kazıma, tel kakma, savatlama, asitle yazma gibi birçok teknikle yapılan bu şaheser tezyinatların dünyada eşi yoktur. En basit bıçakta bile mutlaka bir bezem bulunur. Bu amaçla işin bu kısmına da el atmak isteyen dostlara belki bir faydası olur diye Türk süsleme sanatlarındaki bazı temel form ve üslupları, özellikle de silahlar üzerinde daha sık görülenlerinin şablonlarını paylaşmak istedim sizlerle. Çıktı alıp namlu üzerine uygulayabilir, kendi zevkinize göre geliştirebilirsiniz. Göstermesi benden, yapması sizden
Ekleyeceğim türler internette bulabildiklerimdir. Bunların çok daha fazlası için Azade Akar ve Cahide Keskiner hocaların Türk Süsleme Sanatlarında Desen ve Motif adlı kitabında bulabilirsiniz.
Silah tezyininde en sık gördüğümüz süsleme unsuru rumi bezemelerdir. Bunun yanısıra palmetler, hatayi stilize bitkisel bezemeler, şemse ve yıldız biçimli kartuşlar, Şahkulu'nun saz üslubu hançer yaprakları ve Kara Memi'nin naturalist çiçek ve kıvrım dal motifleri görülür. Hayvan mücadele sahneleri ve stilize hayvan figürleri genellikle daha erken dönemde görülen bezeme unsurları olup Ahmet Tekeli'nin meşhur yatağınında görülen saz üslubu hayvan mücadele sahnesi popüler bir örnektir. Yine erken dönemde av ve ziyafet sahneleri görülmektedir. Barok, rokoko bezeme ve bunların rumi ve stilize bitkisel bezemelerle sentezlenerek kullanımları batılılaşma döneminde görülmektedir. Geometrik geçmeler de diğer örneklerden daha az olmakla beraber görülmektedir.
Önce bir rumiden başlayalım: