Kard terimi Farsça, İranlı komşularımızın bu tip bıçağı kendilerine maletme uğraşlarının bir sonucu olarak popülerleşen bir terim. Türkçede bu tip bıçağa bildiğim kadarıyla kısaca "bıçak" deniyor; hançer, saldırma, sivri, gaddare, kıngırak ve kama gibi saha büyük ve özel tip bıçaklardan farklı olarak. Yöresel bıçaklarımız içinde bu tipin daha basitleşmiş varyasyonları bolca mevcut dikkat ederseniz. Doğu Türkistan'dan Balkanlara değin çeşitli boy ve ebatta örneği vardır. Taa bronz çağına inen bir form gelişimi de takip edilebilir bu formun.
Türk bıçaklarının temelde namlu başlangıcı yatağanlardaki gibi bir tırnakla vurgulanmış olan ve daha düz ve üçgen kesitli iki tipi mevcut denilebilir. Farisi dostlarımız daha az vurgulu ve namlusu biraz daha düz ve üçgen formda olan tipi ayıtıp bu adı vermiş lakin bu da kesin bir ayrım değil zira nerdeyse küçük birer yatağan, yani saldırma haline gelmiş bıçaklara da kard denildiğini gördüm.
Kullanımı hakkında spekülasyon örme zırh delmek için tasarlandığı yolundaysa da ben şüpheliyim. Tüm diğer kesici silahlar gibi çok amaçlı denilebilir bence. Ama tabiki aynı formda yemek bıçağı da yapılmıştır, savaş bıçağı da...
Süsüne gelince, silah süslemek (özellikle de sahibi statü sahibiyse) bizde eski ve yaygın bir gelenek ama en süslü silah bile tüm işlevini yerine getirebilecek biçimde yapılırdı. Günümüz araştırmacılarının biraz süslü silaha hemen "Tören silahı" yakıştırması yapmasını yanlış buluyorum. En süslü silahları bile savaşta kullandıkları, yabancıların savaşta bizden ganimet olarak ele geçirdikleri silahlardan malumdur.