Teknik Konular > Alet ve Makineler

Kaşık oyma bıçağı

(1/8) > >>

Fatih KARAKAPLAN:
Herkese merhaba ,

Değerli ustalarım , izin verirseniz bir sorum olacak. Ben başka bir hobi forumunun aktif üyesiyim, ama Cebehane forumunuda ziyaret etmeye çalışıyorum. Bu forumdada çok kıymetli ustalar, üyeler ve bilgiler olduğu için üye olmuştum zamanında , fakat demircilik üzerine bilgi birikimim olmadığı için sadece sizin birikimlerinizden istifade edebiliyorum, ben bir paylaşımda bulunamıyorum, bu sebeple hakınızı helal ediniz. Üye olduğum forumda ahşap kaşıklar konusu geçti ve oldukça ilgi uyanırdı. Ülkemizde ahşap kaşık yapımı için gerekli olan bıçaklardan bulmanın güçlüğünden bahis edildi. Kimi üyelerin yurt dışından sipariş ettiğinden konuşuldu. Bunun üzerine aklıma hemen buradaki ustalarım geldi ve sormak istedim. Acaba aranızda bu kaşık oyma bıçaklarından imal edeniniz varmıdır. Yada imal etmeyi düşünürmüsünüz.



Bekir Çankırı:
merhaba  Fatih   hoşgeldin .
Fotoğraflar  bıçağın  formu  hakkında  fikir  veriyor  . Isıtma ve dövme  takımları  olan  her  ustamızın  ölçüleri  verilirse   kolayca  yapabileceğini  söyleyebilirim .  ama  önce  sorayım  tahta  kaşık yapımı da   kaybolan  el sanatları  arasında mı  acaba  ?  aksi  halde  gerekli  takımların  üretimini   halen  yapanlar  bulunmalıydı .    Konuyu  biraz  daha  genişçe  anlatıp bizi  bilgilendirirmisin .?

Fatih KARAKAPLAN:
Teşekkür ederim , hoşbulduk. Tahta kaşık yapımı kaybolan el sanatlarımız arasındamıdır , bence geçimini bu işten sağlayan az insan kalmıştır diyebilirim. Yemek kaşıkları genelde metal , diğer çeşitlerde yine metal ve plastik imal edilmekte genellikle. Arasanız satın almak için hala tahta kaşık bulmanız mümkün olacaktır . Ya hediyelik eşya vasıflarında yada büyücek yemek karıştırmak ve tencereden tabaklara servis etmek için kullanılabilecek vasıflarda kaşıklar bulmak hala mümkün. Ama ben hiç imalatçısına rastlamadım. Belki ülkemizde birkaç atolyede seri üretimi yapılıyor ve yurt geneline dağılıyordur.

Bence sizlere sorduğum bıçak her usta tarafından bir kere satın alındığında bir daha uzun süre ihtihaç duyulmayan bir takım ise (bileylenip kullanılıyorsa) , ve tahta kaşık üretimi günümüzde azalmış durumda ise mevcut ustalar zaten kendi takımlarını kullanıyorlardır , ve tahta kaşık üretimini kimse meslek olarak seçmeyeceği için artık gerekli takımların üretimine gidilmiyordur.  Şimdi bir demirciye kaç kişi gidip kaşık oyma bıçağı soruyordur ki. Bir ıskarpela (ahşap oymacılığında kullanılan takımlar) gibi çok amaçlı yada yaygın kullanılan bir takım da olmadığı için az bulunuyor olması tabiidir.

Ölçüleri ise imal edilmek istenen kaşığın ölçüleri ile orantılı. Sağ el ve sol el için üretilenleri de ayrı. Hobi maksatlı üretilen kaşıklar ise genellikle daha süslü ve dekorasyon özellikleri ön planda. Birkaç örnek vermek gerekirse.




Sancar Özer:
Fatih bey öncelikle bu çok güzel kaşık resimlerini paylaştıuğınız ve bu yeni ve ilginç alanı bizlere tanıttığınız için çok teşekkür ederim. Bekir ustanın da dediği gibi kaşık oyma bıçağı ilk bakışta bir bıçak ustasının kolayca imal edebileceği bir alet gibi duruyor. Kaşık oyma bıçağı değilse de ince tahta oyma işleri için çok çeşitli bıçakların kullanıldığını gördüm. Tahta oymacılığı memleketimizde halen iş yapan bir sektör olduğu için bu bıçakları da üretenler olduğunu tahmin ediyorum. Aksi takdirde dahi, eminim talep olması halinde bu alana da el atacak birçok usta olacaktır.

Fatih KARAKAPLAN:
Rica ederim. Bahsettiğiniz ahşap oyma bıçakları ve ıskarpelalar ülkemizde de üretilmekte, bulması da sıkıntılı değil. Hatta Kahramanmaraş ilimiz bu konuda popüler diyebilirim. Sert ağaçlarda oyma yaparken çabuk körelmeyen, ağız yapısı bozulmayan kaliteli çelik takımlar tercih edilmekteler. Ahşap oymacılığı çok çeşitli şekillerde ve alanlarda kullanılan , hala geçerli bir sanatımız ve bu alanda gerek hobi olarak gerekse meslek olarak çalışan çok fazla insanımız var. Çok şükür bu sanatımız henüz kaybolma tehlikesi taşımıyor. Kaşık oyma bıçağı da bir tür oyma bıçağı fakat sadece kaşık oymaya yarayan bir takım olduğu için fazlaca üretildiğini yada talep edildiğini  sanmıyorum. Sizce  tahmini piyasa fiyatı nedir, ne olmalıdır ?

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git