Kolleksiyon  (67437 defa okundu)

Durukan Türe

  • Üye
  • *
  • İleti: 155
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #30 : 10 Nisan 2009, 07:18:33 »
bir arkadaşımın yogun rıcası uzerine zülfikar hakkında araştırma yapmıstım.
bu araştırma beni ilginç noktalara göturdu paylaşıyorum.

1- Alevi vatandaşlarımız arasında zulfikarın ne olduguna nerede olduguna nasıl olduguna yönelik bir görüş birliği yok. ( çok çarpıcı ıddaaları forumumuzun ciddiyetine gölge düşürmemek adına vermiyorum)

2- Hz Alinin üstün bir savaşçı kimliği var. islami kaynaklarda çeşitli savaşlarda bu defalarca kanıtlanmış. (orn hendek savaşı )

3- efsanenin çikış noktasında mutlaka gerçek payı olduguna inanıyorum.

4- Hz Osmanın çatal uclu bir kılıcı var. Zaman içerisinde bu bilgide kişi kayması olmuş olabilir.

5- "Aliden ustun yiğit, zülfikardan üstün kılıc yoktur" neredeyse ortak agız olmus kadar sık karşıma cıktı. slami kaynaklarda da bu var.

6- "Sultan Silahları " kıtabında Hz Alinin kılıcı uzun, diger halifelerinkine gore daha enli, düz forma sahip iki tarafı keskın bir kılıc, yaklaşık 1700 gram.

7- üzerinde yukarıda bahsettigim yazı var.

 inancıma göre Zülfikar şu anda Topkapı Sarayında Kursal Emanetler bölümündedir. 

Cengiz Çetin

  • Üye
  • *
  • İleti: 142
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #31 : 10 Nisan 2009, 11:37:06 »
Ahşap kılıçlarla ilgili yorumlarınıza teşekkür ediyorum.
Zülfikarla ilgili düşünceleri paylaşıyorum.Çok araştırdığım bir kılıç değil ama efsane olduğunu düşünüyorum.Yiğidin çatal yürekli olmasıyla ilişkilendirilmişte olabilir.Doğu kültüründe çatal yürekli yiğit kavramı var.Belkide kılıçtan dolayı da yiğit çatal yürekli olarak nitelendirilmiştir.
Vur pençe-i alideki şemşir aşkına,
Gülbang-ı asumanı tutan pir aşkına.

Cengiz Çetin

  • Üye
  • *
  • İleti: 142
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #32 : 11 Nisan 2009, 00:29:50 »
Durukan bey merhaba,
Yaptığım tahta kılıçlarla ilgili sorularınız olmuş bu mesajınızı yeni gördüm,kusura bakmayın.Ahşap konusunda zorlandığım söylenemez.Şuanda genellikle gürgen kullanıyorum.Damarsız olduğundan kolay işleyebiliyorum.Aslında fındık ağacını tercih ediyorum ama Ankara da bulmak imkansız.Getirtme imkanım oluyor ama gönderen istediğim nitelikte ağaç ayarlayamıyor.O yüzden gürgen tercih ediyorum.
Ağacı genel hatlarıyla cizip marangozda kestiriyorum.Detayları ben işliyorum.Daha sazla ayrıntı ve süsleme öğrenmek için önümüzdeki hafta kursa başlıyorum.Bazı parçaların fotoğraflarını gönderiyorum.Daha yeni başladım.Ham halleri denilebilir.Törpü,bıçak ve eğe kullanarak bu hale getiriyorum.Evin balkonunda,akşamları ve haftasonları yapabiliyorum.Pek zamanım olmuyor.Bu ara okçuluğa olan merakım depreşti.Bir tane yapmaya çalışıyorum.Dekorasyon amaçlı olacak.Daha teleğini takamadım.Bu yaz memelekete (Giresun) gidebilirsem fındık ağacı getirmeyi düşünüyorum.Amacım yay yapımında kullanmayı denemek.fındık oldukça esnek bir ağaç.Acaba Türk yayı yapım teknikleri uygulandığında kullanışlı olurmu merak ediyorum.fatoğrafları gönderemedim.Kapasiteyi artırmak lazım galiba.
Vur pençe-i alideki şemşir aşkına,
Gülbang-ı asumanı tutan pir aşkına.

Durukan Türe

  • Üye
  • *
  • İleti: 155
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #33 : 11 Nisan 2009, 06:45:42 »
ankarada forumdan bir arkadaşımız var. kendiside kızılcıktan yay yapıyor sanırım. isterseniz diyalog kurabilirsiniz. birbirinize faydanız olabilir inancındayım. detay özel mesaj atabilirsiniz.

Cengiz Çetin

  • Üye
  • *
  • İleti: 142
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #34 : 11 Nisan 2009, 15:07:33 »
Arkadaşla tanışmak isterim.Kimdir ?
Vur pençe-i alideki şemşir aşkına,
Gülbang-ı asumanı tutan pir aşkına.

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #35 : 24 Eylül 2009, 00:57:16 »
Merhaba Cengiz bey ve Aydın bey,

Bende ufakda olsa bır derlemecıyım.
Benım Kolleksıyondan bır parca göstermek ve sızın fıkırlerınızı ögrenmek amacıyla...

saygılarımla

Mergup
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #36 : 24 Eylül 2009, 02:54:23 »
Selam,

Bir önceki mesajimda, unuttum bazi Arkadaslarimizin sorularina yanit verebilirim belki. Arkadaslar eski yataganlarini nasil en güzel sekilde korunmasi daha dogrusu yosun, pislik ve zamanin getirdigi paslanmalara karsi en güzel temizleme hakkinda sorular sormuslardi. Ben benim yataganlari "Balistol" denilen ve yüzde yüz dogal olup hatta sakincasizca Insan tarafindan icilip veya Lotion olarak bacak ve Kol agrilarina bile iyi gelen bir yagdan kullaniyorum. Benim is arkadasim Avci olup bana bunu Tavsiye etti. O ve Av arkadaslari bütün tüfek ve bicaklarini bunla temizleyip "konservasion"
(suya veya paslanmaya karsi dayanik yapma) haline getiriyorlar. Ben cok memnunum. Bazi arkadaslar zimpara kagidi ile yapiyorlarmis. Kilicin mikro tabakasini zedelersiniz daha cabuk paslanmaya baslar en kötü ihtimal, bunu bence yapmayin. Elinizdeki o eski ruha yazik...Hic bir imkaniniz yoksa, en azindan dogal Zeytin yagi kullanin, bu bile bundan daha yararlidir bence.
Ben yataganlarimi ayda 1-2 defa bu Balistol denilen yagla hafifden sürüp ve hafifce yedirerek, sonra  silmeden asiyorum. lekesiz, derin ve hafif bir yag tabakasi ile duvarda kusursuz duruyorlar. Bir daha silmede bir posta kir daha cikiyor Keratalardan...
www.balistol.de (tavsiye ederim, ama biraz fiyati tuzlu tabii, her iyi ve Kaliteli seylerin oldugu gibi...)
Benim Rahmetli babam söyle derdi.."ucuz etin suyu yavan olur oglum, al, ama alacaksan acele etme bekle, iyisini al"

Ben Yüksek derecede yatagan ve yeniceri "Hastasi" oldugum icin size son gittigim Almanyada bir müzede bulunup 1653 senesinden (yani son Viyana kusatmasindan Almanlara ganimet kalan yatagan)
resimi ekleyip  (Bir mail daha eklemem gerekli, resim büyük) yorum veya konularinizi merak ve heyecanla bekliyorum.

selamlar
mergup
 
(ismim bazilariniz kulagina yabanci ve ilginc gelebilir ve nadir oldugunu düsünerek hemen ben aciklamasini vereyim, Osmanlica "özlenen veya beklenen demekmis...)
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #37 : 24 Eylül 2009, 03:25:38 »
kendi cektigim büyük geldi olmuyor, ona benzer bir tane ekliyorum kusura bakmayin...
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #38 : 25 Eylül 2009, 19:52:47 »
Hoş geldiniz Mergup Bey forumumuza. Çok güzel bir yatağan resimdeki, umarım sizin gibi elindeki derlemeleri paylaşan insanlar çoğalır, gerçekten izlemesi bir keyif..

Bu arada tamamen hak veriyorum, bıçak, kılıç ya da tüfek gibi antikalarınızın orjinal perdahları onların özgün kişiliklerini yansıtır. Zımparalamak, parlatma macun ya da tozları filan kullanmak aslında silahı yeniden perdahlamak anlamına gelir, derlemenin özgünlüğü yitirilir. Basit bir yağlama ya da "wax"lamak çok daha güzel bir işlemdir korumak için. Paslanmış eserlerin ise konunun tamamen ustası tarafından temizlenmesi gerek, pası yok etmenin zımparalama veya parlatmadan bir sürü yöntemi vardır. Ayrıca bir miktar patinasyon da bence silaha kişilik katar...

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #39 : 27 Eylül 2009, 19:31:30 »
Merhaba Emre bey,

Yatagan hosunuza gittigine sevindim. tabii ki bende burada bir Üye olarak elimden geldigi kadar bunu toplumla paylasip bu kendi eski tarihimizi paylasmasini bir görev ve borc bilirim. ben yurtdisinda yasiyorum ve inanin yapancilar bizim tarih ve el sanatlarimizi bizden daha iyi durumda arastirmis bulunmaktalar. Onun icin benim katkim cok kücük olsa bile her yeni vatandasimi bu cehaletten kurtarmak ve bilinclendirmek ne mutlu bana. Her an bir toplumda ve kalabalikta söylüyorum yatagan efsanesini...
buyrun bu atesle benden bir resim daha.

saygilarimla...
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Aydin Yüksel

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #40 : 27 Eylül 2009, 20:23:28 »
Mergup bey Merhaba,
Yurtdisinda yasayip, Alman kolleksiyonerlerden, bizim degerlerimiz üzerine bilgiler edinmek, insani ne hale getirir, iyi bilirim. Bende Almanya´da yasiyorum. Bizim tarihimize biraz övgü biraz korku ile bakan Avrupalilar herseye ragmen, Yataganin hakkini veriyorlar. Yazdiginiz gibi bizden cok daha fazla arastirma yapmislar ve bilgi sahibi durumdalar.

Avrupali kolleksiyonerler, taa Viyana kusatmasindaki ellerine gecen silahlari, harika bir sekilde korumuslar. Bunlarin üstüne arastirmalar yapmislar. Bizde böyle bir gelenek olmadigi ve ulus olarak cok zor yillar gecirildigi icin, bunlar saklanamamis. Hatta Osmanli madalyasi sahibi insanlar, yokluk yillarinda madalyanin altin kismini sökmüs, eritmis ve satmis. Kolay degil, dört bir yanda savasan bir halk, yoksulluk ve isgal yillari.

Ata yadigari kiliclarimizin, günümüzde bile, yabanci müzayedelerde satildigini izliyoruz ve icimiz kan agliyor. Cünkü, hadi eskiden yurtdisina gitmis ama günümüzde bile degeri bilinmeden yurtdisina satildigini düsünüyorum. Yada daha cok para getirsin diye böyle yapiliyordur.
Türkiye´de, bu isin gerektirdigi deger anlasilana kadarda bu böyle olacak saniyorum. Ama son dönemlerde epeyce bir bilinclenme var. Kapalicarsi Bedestanda bir Yatagan artik besbin dolar gibi fiyatlarla vitrinlerde yerini almis vaziyette.

Osmanli madalyalarida bes yil kadar önce böyleydi, simdi yanina yaklasilmiyor. Fiyatlar uctu.
Benim merak ettigim, gönderdiginiz resimdeki kilic-lar kendi kolleksiyonunuzdanmi? Bende bir firsatini bulsam elimdeki Yatagan ve simsirlerin fotograflarini cekip yollayacagim. Yada Emre bey gibi ayri bir sayfa hazirlayip link veririm.
Kolleksiyonerlerin cogalmasini arzu ediyorum. Bu zevkli ugras, burada yapimcilarla, sanat tarihcileriyle ve bu konuya gönül verenlerle, bir arada, hep birlikte cok daha anlamli olacaktir.

Saygilarimla

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #41 : 29 Eylül 2009, 18:51:56 »
Merhaba Aydin bey,

Ben tamamen bu konuda size hak verip katiliyorum. Benim en büyük Arzum o güzelim Yataganlarin bir bün hepsini bir Türkün daha dogrusu bir Osmanli torunun himayesinde bilmek. Ve evvelallah bir gün bunu da basaracagiz insallah...
Madalyalari bende gördüm ama burada satilanlarin cogu "Galipoli" yani Gelibolu 1 Dünya Savasindan Alman Komutan ve Askerlere verilip simdi Torununun Torunu pazarliyor haberleri olmadan. Iste Dünyanin hali, Kefenin Cebi yok Kimse hic bir sey götürememis, bizde götürmeyecegiz ama bari Torunlarimizi bilinclendirip göc etmeden Tarihimizi emin ellerde bilmek insana Seref ve Gönül rahatligi verén bir sey olmasi gerekli diye düsünüyorum.

Sade Sapi görünen Mors Disinden olan Yatagan benim gerileri Karlsruhe Müzesi ve Internetten buldugum resimler. Gecen sefer söylemistim hepsini paylasacagim diye ama resimler büyük geldiginden olmadi. Simdi Cep telefonunu kamerasiyla cekiyorum, resimler otomatik kücük cikiyorlar.
Neyse uzun lafi kisasi benim "Keratalari" koyuyor ve bütün Üyelerden yorum ve kendi Kolleksiyonlarindan resimler bekleriz dermisim...

saygilarimla
Not: Bu sayfayi hazirlayip sunan Arkadaslardan tesekür ve derin Saygimi borc bilirim. Sizin Emekleriniz sayesinde burada degerli ve hos sohbetli Arkadaslar ediniyoruz. Sagolun...
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #42 : 29 Eylül 2009, 18:55:56 »
bir "Kerata" daha...
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #43 : 29 Eylül 2009, 18:59:11 »
ve son "Kerata". Umarim hosunuza gider...

Selam ve Saygilar...
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Aydin Yüksel

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: Kolleksiyon
« Yanıtla #44 : 24 Ekim 2009, 01:51:24 »
Arkadaslar bana sans dileyin, yarin buralarda bir müzayedede acik arttirmaya cikacak üc tane yatagan kilic var. Umarim alabilirim. Ayni zamanda Humbaraci Ahmet Pasanin migferide acik arttirmada.. Ama tabi onun fiyati oldukca yüksek 15.000 Eurodan baslangic fiyati.

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2