Yaşayan ve Savaşan Osmanlı  (7735 defa okundu)

Mahmut Kahya

  • Üye
  • *
  • İleti: 32
Yaşayan ve Savaşan Osmanlı
« : 10 Nisan 2012, 12:21:39 »
Herkese merheba merak eden arkadaşların mutlaka görmesi gereken bir sergi başlayacak kendimde ilk fırsatta gitmeyi düşünüyorum.

bir tv kanalında sergide yer alacak eserlerin bir kısmı gösterildi

A haber hobi konulu program da meraklıları bekleriz

Koleksiyoner Nejat Çuhadaroğlu'nun 'Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları' sergisi, 12 Nisan'da Yıldız Sarayı'nda açılacak.

Sergide, dünyanın sayılı maket, diorama ve savaş malzemeleri koleksiyonerlerinden Çuhadaroğlu'nun tasarladığı ve 1453-1923 arası döneme ait maketler de yer alacak. Sergide, asker giysilerinden silahlara, madalyonlardan bayraklara, mataralardan askeri araçlara ve fotoğraflara kadar pek çok objeyi görmek mümkün.

Mahmut Kahya

  • Üye
  • *
  • İleti: 32
Yaşayan ve Savaşan Osmanlı
« Yanıtla #1 : 10 Nisan 2012, 12:31:58 »

sergi hakkında edindiğim bilgiler söyle

koleksiyoner Nejat beyin özel koleksiyonundan eserler sergilenecek

eserler muhtemelen klasik cam arkasında sergilenmek yerine mankenler üzerinde giydirilmiş olacak

Nejat bey özel ilgisi gereği mankenler üzerinde bir sahne de canlandırıyor mesela yaralı bir asker canlandrılıyorsa kanaması ve yuzundeki acı ifadesi de mankene yapılan makyajlar ile canlandırma yapılıyor.

mankenlere giydirilmiş üniformalar ve varsa kıyafatlerin ve askeri malzemelerin orjinaline ait foto ve resimler vb.

aurıca bazı savaş sahnelerinin birebir küçültülmüş maketler ile cnalandırması

bunlar benim tv programından edindiğim bilgiler sergiyi gezdiğim zaman (inşallah) mumkun olursa fotograf çekerek burada meraklılar ile paylaşmaya çalışacağım.

cok az bulunan bazı askeri kıyafetler mesela tam takım bir yeniceri neferi kıyafeti 1. dünya savaşı osmanlı er başlığı (enveriye ) cok az oldugu ifade edildi.


Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Yaşayan ve Savaşan Osmanlı
« Yanıtla #2 : 10 Nisan 2012, 12:58:51 »
Bizleri haberdar ettiğiniz için sağolun Mahmut bey. Gerçekten çok ilginç bir sergiye benziyor. Özellikle ülkemizde savaş dioramaları gibi özel bir hobi alanında çaba gösteren koleksiyonerler olduğunu öğrenmek dahi çok memnun edici. Mutlaka ilk fırsatta gitmek isterim.
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Yaşayan ve Savaşan Osmanlı
« Yanıtla #3 : 04 Mayıs 2012, 02:45:00 »
Geçen hafta bu sergiyi gezme fırsatım oldu. Hepinize tavsiye ederim. Büyük özenle hazırlandığı belli olan diorama ve maketler bir yana, sırf sergilenen zengin orjinal antika silah ve kostümler için bile birkaç defa gezmeye değer. Çok bilinen yanında müzelerde pek rastlamadığımız değişik parçaları da görebiliyoruz. Sunum tüm müzelerimizde özlediğimiz yetkinlikte ve estetikte; tabii bazı malzemenin hatalı etiketlenmesi gibi ufak tefek kusurlar mevcut(Askeri Müzede dahi ne hatalar yapıldığını düşünürsek hiç bile sayılır) ama akıtılan göznuru ve serginin tümüne yansıyan bizlerin de paylaştığı tarih, silah ve koleksiyonerlik zevki herşeyin önüne geçiyor. Her koleksiyonerin hayali birgün böyle bir sergiyle koleksiyonunu sergilemektir. Bu anlamda Nejat bey'e gerçekten çok imrendim doğrusu. Eline ve emeğine sağlık.  -^b
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2