Emre bey izahat için teşekkürler. Isıl işlem yapmak için basit kömür ocağı kullanmayı düşünüyorum. Forumda izobeton tuğladan yapılmış bir gaz ocağı gördüm. Aynısını yapmayı deneyeceğim. Bu kısımda takıldığım pürmüzün ocağa 45 derece açı ile nasıl ve ne oranda takılacağı. Bunları yapmak istiyorum ama mekan en büyük sorun benim için. Ufak bir bahçe ayarlamaya çalışıyorum. Isıl işlem kısmını orada kuracağım nasipse.
Size birsoru sormak istiyorum. Bir sitede, usta talaşlı olarak yaptığı bıçağı bildiğimiz pürmüz lambası ile ısıtıp su veriyordu. Bu tür işlemlerin sonucunda ortaya çıkacak dayanıklılık ne oranda olabilir?
Geçmiş olsun Ahmet Bey, acil şifalar diliyorum...
Pürmüzü ocağın ortasına yakın ve ön açılışın hemen arkasında 45 derece civarı bir açıyla tavana ve fırının içine doğru 10 derece civarı bir açıyla ileri doğru yönlendirirseniz ocak kapısının önünden arkaya doğru ocağın içini yalayarak burgaçlanan bir alev akımı oluşur. Bu sayede oldukça eşit biçimde tüm ocak ısınacaktır. Burada önemli olan ocağın iç hacminin yuvarlatılmış olması, kenarlara sahip olmaması....
Bu tip bir ocak ile oldukça rahat ısıl işlem ısılarına ulaşabilirsiniz, fırının hacmini büyük tutmayın ancak alev direkt bıçağa çarpmayacak kadar da üstten ve yanlardan payınız olsun ki ateş burgaçlanabilsin bıçak ocakta iken.
Bıçağın dayanıklılığı tamamen:
1- Bıçağın kalınlığına ve geometrisine
2- Meneviş sonrası elde edilen sertliğe
3- Bıçak ağız eğimlerinin geometrisine bağlı bir olgudur.
Eğer 1095 gibi bir çelik kullanırsanız kolaylıkla kille seçimli sertleştirme (hamon) yapma şansınız olur ki bu da çok sert bir ağızın yanında bükülmekten etkilenmeyen bir bünyeye sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Bu ancak kalın bıçaklarda uygulanabilecek bir yöntemdir çünkü sırt kısmı yumuşak çelik olarak kalır ve esnekliği yoktur. İnce bıçaklar kolaylıkla büküldüğü için tercih edilmez. Daha ince bıçaklarda dayanıklılığı artırmak için seçimli menevişleme yapılabilir. Bunun mantığı ise sırt kısmını yumuşak değil yay esnekliğine kavuşturmak ama ağızı sert bırakmaktır. Bu sayede benim görüşüme göre yapılabilecek en dayanıklı bıçağı elde etmeniz mümkün. Bu saçimli menevişleme işlemini bir çok şekilde yapabilirsiniz. Örneğin tamamen sertleşmiş bıçağın sırtını pürmüz ile ısıtmak ama ağzın fazla ısınmasına engel olmak güzel bir yöntem. Meneviş renkleri sırtta koyu maviye çalınca yay menevişi yapılmış olur. Ağızın ise saman sarısı civarında bırakılması gerekir. Başka yöntem ise ocakta kızdırılmış iki parça çeliğin bıçağın sırtına kıstırılması. Bu aslında daha kontrollü bir yöntem...