BALKAN BIÇAĞI  (30705 defa okundu)

Sefa Çabuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 182
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #30 : 24 Mayıs 2009, 20:36:54 »
aslında aynı yağda birden fazla su verilecekse uygulanan yöntem yağ kabını bir başka su kapının içine oturtmak, böylece yağın sıcaklığı çok yükselmemiş oluyor. Kabın dar olmasından kastım şuydu; eğer su verme işlemi sırasında malzemeyi aynı yerde tutarsanız lokal olarak yüzeyde buhar tamponu oluşuyor ve sertleşme her yerde yeterli olmuyor bu nedenle de malzemeyi suyun içinde hızlı bir şekilde hareket ettirmek gerekiyor ki buhar tamponu oluşmasın. Dar ortamda bunu yapamayacağımız için sakıncalı demiştim.
( gökhan bey açıklamalarda yağda sertleştirdiğinizi yazmışsınız sanırım değiştirmeniz gerekecek :))
« Son Düzenleme: 24 Mayıs 2009, 20:46:41 Gönderen: Sefa Çabuk »

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #31 : 29 Mayıs 2009, 15:50:16 »
Bıçak ve video çok güzel elinize sağlık.Geleneksel form kullanmanız ayrıca güzel olmuş.Birde cahilliğime verin yağda veya suda su vermenin farkları nelerdir.Neye göre yağda verilir neye göre suda verilir.Yoksa sadece tercih meselesimidir.Farklı sıvıların kullanımının sertleştirmeye ne gibi etkisi olabilir veya kullanılan çelik çeşidin bu seçimde bir etkisi var mı?

İyigünler
"Who dares wins"

Cengiz Çetin

  • Üye
  • *
  • İleti: 142
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #32 : 29 Mayıs 2009, 22:52:55 »
Hocam elinize sağlık harika olmuş.Kıskandım ne yalan söyleyeyim.O ocağın başında olmayı bende isterdim.Elleriniz dert görmesin.Yeni çalışmalarınızı bekliyorum.
Vur pençe-i alideki şemşir aşkına,
Gülbang-ı asumanı tutan pir aşkına.

Gökhan Bakla

  • Üye
  • *
  • İleti: 459
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #33 : 31 Mayıs 2009, 17:42:37 »
su verme işleminde su ve yağ kullanımı arasında ki farkı  basit olarak açıklamak gerekirse,

Su verme işleminde yağ kullanılmasının sebebi, çeliğin yağın içinde suya oranla daha yavaş soğumasıdır. Su çeliği çok çabuk soğutur ve bu ani ısı düşüşü çelikte çok yüksek bir gerilim yaratır, bu gerilim yüzünden kılcal çatlaklar oluşturabilir. Böyle bir çelik te, kullanım esnasında kırılabilir.

Yağda soğuyan çelik daha yavaş soğuduğu için bu tür çatlakların oluşma riski daha azdır, bu yüzden içeriğinde karbon ihtiva eden takım ve hava çeliklerinin su verme işlemlerinde yağ kullanılması tavsiye edilir

çelik seçimi konusunda ise Kevin R. Cashen yazısında anlattıkları hepimiz için aydınlatıcı olur sanırım.
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2009, 21:24:06 Gönderen: Gökhan Bakla »
Yeniliğin en iyisi, çoğu zaman unuttuğumuz geçmişimizdedir.

http://gokhanbakla.blogspot.com/

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #34 : 01 Haziran 2009, 23:27:44 »
Bazı ustaların su verme sıvısı için yağ ve suyu karıştırdığını, hatta odun külü gibi başka bazı malzemeler de eklediğini duymuştum. Sizce böyle bir karışımın nasıl bir etkisi olabilir?
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Gökhan Bakla

  • Üye
  • *
  • İleti: 459
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #35 : 02 Haziran 2009, 10:10:29 »
Sancar bey su ve yağ karışımı ne kadar işlevsel olur bilemiyorum, ayrıca yağın suyla karışmayıp üst tarafta bir katman oluşturma olasılığı da var. İçine konan odun kömürü külünün bir faydası olacağını da sanmıyorum, odun kömürü tozu olsa içinde karbon var belki oradan bir fayda olur belki ama o da zor, çünkü çelik suyun içine girdiğinde hızla soğuyacağı için odun kömüründeki karbonların yapısal bir değişiklik yapma şansı yok gibi görünüyor.

Yalnız, yağ veya su artık hangisini tercih ediyorsanız, bu sıvının ısısı çelikleme için önemli, diyelim ki yağ kullanıyorsunuz, soğuk bir yağda çeliğe su verdiniz ve gereğinden daha sert oldu. Bu işlemi  soğutma yağının ısısını yükselterek  yapmış olsaydınız daha az bir sertlik elde edebilirdiniz.

Kayahan beyin anlattığı bir olay var mesela, Japon bir kılıç ustası diğer bir ustayı atölyesinde ziyaret ediyor, ziyarete gelen usta izinsiz olarak parmağını soğutma kabının içine sokup sıcaklığına baktığı için cezalandırılıyor. İlginç bir olay tabi ama oranın örf ve adetleri kadar soğutma kabının sıçaklığının da çelikleme için ne kadar önemli olduğunu anlatan bir olay.
Yeniliğin en iyisi, çoğu zaman unuttuğumuz geçmişimizdedir.

http://gokhanbakla.blogspot.com/

Durukan Türe

  • Üye
  • *
  • İleti: 155
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #36 : 02 Haziran 2009, 11:09:43 »
su ve yağ karışımını daha önce denedim. bir faydası olduguna inanmıyorum.  yağ ustte su altta kalıyor. gerçi benim kullandıgım hazne çok küçük idi. ancak söyle bir gerçek var. artık çelik endustrisi ve metaluriji son derece gelişmiş teknoloji kullanıyorlar. yani su-yağ karışımı odun kömürü vs vs tefarruatların son ürün üzerinde bizim fark edebilecegimiz bir değişiklişk yaratabileceginden süpheliyim.

Sefa Çabuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 182
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #37 : 02 Haziran 2009, 23:13:37 »
Yağla suyu karıştırarak su vermek için kullanılacak yağ olsa olsa bor yağı olabilir.
Genel yaklaşımlarımız bay Cashenin makalesini okuyunca biraz değişmiş mi  ;) yoksa bana mı öyle geliyor.

Durukan Türe

  • Üye
  • *
  • İleti: 155
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #38 : 03 Haziran 2009, 01:14:37 »
henüz cashen in makalesini okumaya fırsat bulamadım ama okuduktan sonra bakacagım neler degişmiş neler aynı kalmış :)

Kayahan Horoz

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 228
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #39 : 03 Haziran 2009, 11:12:26 »
İlahi Sefa Bey...    ;D ;D ;D

Sefa Çabuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 182
Ynt: BALKAN BIÇAĞI
« Yanıtla #40 : 03 Haziran 2009, 19:20:06 »
Kayahan bey siz almışsınız mesajı ;D ;D

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2