Başlarken > Temel Bilgiler, Terim ve Kavramlar

Yatağan Palasının Tarihsel Süreci

<< < (3/7) > >>

Durukan Türe:
sevgili arkadaşlar,
bilim kümülatif dir. birbiri üzerine eklenir. ne yazık ki yanlışlarda öyle. bu halde kitap haline getirilmesi planlanan bu bölümlerde biraz daha sonraki araştırmacları düşünmekte fayda var inancındayım. tez konusuna daha fazla deginmeden konular üzerinde düşüncelerimi paylaşmak isterim.

kurşun ile su vermek. ornegin siyanür ile su vermek diye bir teknik var. ve bunu ben denedim.  esasen su vermek degil bir çeşit yüzey sertleştirmedir. ve nitrasyon benzeri bir etki var. (sefa eksik veya hatam varsa düzelt lütfen.. )

burada benzer bir teknik kast edilmiş olabilir. yada düşük sogutma hızı anlamında kast edilmiştir. arasıra çok bilgili demirciler !! tarafından bana da söylendi. kurşun bildigimiz gibi kolay erime noktasına ulaşır, yaşlılar kuşun döker ......, aşagı yukarı 375 derecede erir ama kaynama noktası çok daha yüksektir. buradaki teknik soguma ısısının 375 derece oldugu bir ortam dır. bugün bu aslında tuz fırınlarında, gazlı ortamlarda uygulanmaktadır. ancak özel çeliklerde uygulanır.

demiri yapıştırma dan kasıt ise muhtemelen sıcak kaynaktir. ki damascus- şam çeliği yapımından tutunda kimi demircilik ürünlerinde kullanılır.  gühercilenin buradaki kullanımını ben anlıyamadım.

sonuç olarak yeri gelmişken eklemeyi uygun görüyorum. amacım bagcıyı dövmek degildir.

saygılarımla
durukan türe

Not : eklentideki kılıçın sap kısmına yakın namlusunda dendritik degişikliklere benzer desenler gördüm. ama bir fotograftan bunu iddaa edemiyorum.  kayahan beyin görüşünü merak ederim.

Sancar Özer:
II.Beyazid yatağanı gerçekten çok ilginç; BAhadır bey'e bilgimize sunduğu için teşekkür ederim. Kabza ucu(pommel) muhtemelen daha sonra yeniden inşa edilmiş olabilir; çok el değiştirmiş bir silah olduğu için aslına uygun olmayan böyle tamirler yapılmış olması mümkün. Zira hiçbir bir osmanlı silahında görülmeyen bir biçimde yapılmış; neredeyse bir uzakdoğu havası var.

Kayahan Horoz:
Durukan Bey, gerçekten de bu fotoğraflardan kesin bir sonuca varmak mümkün değil.  Görülen desenler dendritik yapıdan da kaynaklanıyor olabilir, yılların aşındırmasıyla ortaya çıkan ışık oyunlarından da.  Tabii, dönemi itibarıyla yapımında pota çeliği kullanılmış olmasını bekleyebiliriz; ama yine de bu fotoğraflardan bir yargıya varamayız.

Bahadır Bey'in bahsettiği, II. Bayezid'e atfedilen iki yatağanı daha önce de duymuştum; ancak haklarında fazlaca bir bilgiye ulaşmak bugüne kadar mümkün olmadı.  Eldeki bilgiler de maalesef bu iki yatağanın orijinalitesini kabule yeterli değil, daha fazlası için araştırmaya devam etmeliyiz.   ;)

Bahadır Soydan:
Bir tanesi (resimdeki) Paris Louvre müzesinde sergileniyor diye anlatıldı, Fransızca hatta İngilizce bilen bir arkadaş yazışıp müzeden doğru mu yanlış mı teyit edebilir belki.

Abdurrahman Doğan:
hepinizin ağzına sağlık yatağan hakkında söylediklerinizi ceplerime sığdıramıyorum koyacak yer bulamıyorum yurt dışından usta getirelim deniyor ne gerek var yurt dışından gelecek ustaya siz teknik olarak bu kagdar bilgi verdikten sonra. veysel aytin beyle yanışmak isterim bu foruma girmemde onun çok büyüyk katkısı var çünkü kedisinden helallik almak isterim kendilerinin yazılanı kendi sitem de yayınladm veysel kardeş hakkını helal edermisin izniniz olmadan yazınızı kullandım sitemin adresini belki biliyorsunuzdur ama ben gene vereyim http://yataganelsanalari.tr.gg lütfen hakkınızı helal edin

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git