Körük ile fanlı motor arasında çok fark yok aslında, en önemli özelliği elektrikle çalışan motor sayesinde kol gücünün kullanılmaması. Birde elektriklide sürekli ve aynı basınçta hava akışı sağlanıyor.
Aslında bu tip ocaklarda çalışmanın da faydası var. Gazlı ocakta dinlenmeye fırsat bulamadan parça ısınıyor, oysa diğer ocaklarda parça ısınana kadar sizde dinlenmeye fırsat bulabiliyorsunuz.
Yalnız gazlı ocağın eksilerinden çok artıları var. Bir kere çok hızlı ısındığı için zamandan kazanabiliyorsun, çelikte olacak bir kusur için tekrar körük yakmaya kalmak çok zaman alırken bunda birkaç dakika içinde parçayı ısıtıp hatayı düzeltebilirsiniz. Ayrıca ısı kontrolü çok daha verimli, istediğiniz ısıyı yakalamak çok daha kolay. Daha geniş bir alanı ısıtma imkanına sahipsiniz. Kir yok, havada ucuşan kül parçaları yok, duman kokusu yok. Videoyu izlediyseniz görmüşünüzdür, orada bir pulanya bıçağı kullandım ve 1,5 dakikada sıfırdan dövülecek kıvama geldi. Bunu diğer ocaklarda yapmak imkansız. Kömürlü ocaklarda kömürün içindeki kükürt ve diğer maddeler çeliğin yapısını değiştirebilir ama gazlı ocakta bu tip bir tehlike yok.
Ayrıca Durukan’ın sorusuna da bir cevap olması açısından, bu ocakta sadece bildiğiniz küçük tüp kullanılıyor. Oksijen asetilen kullanmadım. Yalnız ısı kalitesini yükseltmek için hava girişine bir fan takmayı düşünüyorum. Damascus yapacak kadar yüksek bir ısıyı yakalamak için. Bence çokta tasarruflu, bir küçük tüp 9 tl. ve bu tüple bir bıçağı çok rahat bitirebilirsiniz