Teknik Konular > Çalışmalarımız

yay çeliginden dovme bıçak

(1/2) > >>

Durukan Türe:
arkadaşlar forumun hareketlendigi bu gunlerde ivmeyi surdurmek için sizlerle bir bıcagımı paylaşmak istiyorum. esasen geçtigimi aylarda yapmıstım ama su verme ve son haline ulaşma işlemi bugunlerde yapıldı.

çelik : yay çeliği.
sap ortada

arkadaşlar kısaca işlemden bahsetmek gerekirse, ford transtin helezonik yay celiği demirci ocagında ısıtılıp acıldı, düzleştirildi. uygun uzunlukta bir parça dövülerek bıcak formuna sokuldu. ince işler elde ege ile yapıldı. balçak kısmı bıcak çeliginden ege ile olusturuldu. yek pare halinde son formuna ulaştı. son haline ulaşınca yag ile su verildi kendi ısısında tavlandı. paraşüt ipinden ozel dugumle sap kısmı zenginleştirildi.
agzının yağ ile sertleşen su alan kısmı bilerek orjinal halinde bırakıldı.

zaman ayırdıgınız için teşekkür ederim.

Sancar Özer:
Elinize sağlık. Örme kabza hakikaten hoş durmuş. Araba yayı çeliği genellikle bıçakçılıkta adı çok geçen bir çelik. Sizin görüşünüze göre gerçekten bıçak yapımı için iyi bir çelik mi, yoksa kolay bulunduğu için mi adı çok geçiyor?

Durukan Türe:
yay çelikleri bellidir. esnek yapıları bıcaklar ve kılıclar ıcın grekli olan esneme payını verir.
en bilinen yay celiklerinden ilk sırada saymamız gereken
1090 carbon çeligi
5160 yay çeligi
92xx yay çeligidir. son saydıgım son yıllarda en fazla çin tarafından üretilmektedir. sonuc olarak 5160 ve 1090 çelikler en ideal bıcak celikleri arasında yer alırlar. iger bcak celiklerinden bzıları 52100 rulman celigidir. ki 5160 celige benzemesine ragmen yaklasık 2 kat karbon ihtiva eder. L6 celik te kolay paslanması dısında çok ustun agız dayanım özellikleri ile one cıkan yurt dısında sık kullanılan testere çeligidir. . ülkemizde epey bir araştırmadan sonra hemen hepsine ulaılabiliyor. L6 olsun 100Cr 6 diye bilinen 52100 rulman çeligi olsun ve digerlerine.
otomobil ureticilerinin bunları sık kullanması ise cıkma parcadan calısacaklar için avantaj elbette. fakat bu tür parçaların ilk once stress giderme işlemine, normalizasyona tabi tutulmaları, uzun sureli kullanımın olumsuz etkilerin giderilmesi, sonrasında ise dövülerek şekil verilmesi gerekli....

Sancar Özer:
Çabuk ve bilgilendirici yanıtınız için teşekkür ederim :)

Sefa Çabuk:
Durukan ellerin dert görmesin, çok güzel ve alımlı olmuş. Uzunca süredir yoktum foruma giremedim, epeyce güzel çalışma olmuş, sevindirici.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git