Başlarken > Temel Bilgiler, Terim ve Kavramlar

Kılıçların Üzerindeki Yazılar

(1/1)

Kayahan Horoz:
Eski Osmanlı kılıçlarının üzerine özel bir dua yazıldığını ve bu duanın bir tılsım gibi, kılıçları savaş sırasında kırılmaktan koruduğunu, daha keskin ve daha etkili bir hale getirdiğini duymuştum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

--------------------

Osmanlı kesici silahları, bitkisel ve geometrik motiflerin yanında, çok güzel hat örnekleriyle de süslenmiştir. Genellikle bir kartuş içerisinde, yapan ustanın adı ve bazen de yapım tarihi, kimin için yapıldığı gibi tanıtıcı bilgiler yer alır. Şayet bir padişah için yapılmışsa, onu öven ve zaferler dileyen sözler yazmak adettendir. Kelime-i Tevhid, Ayet-el Kürsi veya Fetih suresinin ilk ayetlerinin yanında, Arapça olarak "Ali'den başka yiğit, Zülfikar'dan başka kılıç yoktur" cümlesi sıkça kullanılır. Özellikle yatağanlarda, (örneğini yanda gördüğünüz) silahın sahibine yönelik iyi dilekler içeren dizeler işlenmiştir.

Öte yandan, "tılsım gibi" görülebilecek tek öğe, içerisinde "Allah" yazılı olan ve iç içe geçmiş iki ters üçgenden oluşan altı köşeli yıldız formundaki Mühr-ü Süleyman'dır. Hz. Süleyman'ın yüzüğünün üzerinde bulunduğuna inanılan bu sembolün amacı kılıca değil, sahibine güç ve kudret kazandırmaktır. Kılıcın keskinliği ve dayanıklılığı ise, takdir edersiniz ki, yapan ustanın bilgi, beceri ve deneyiminin sonucudur.

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git