Emre bey, birkaç küçük ekleme yapayım "yalancı ağız" olarak işaret ettiğiniz bölüme Türkçede
"yelman" denir; hatta Türkçeden yabancı dillere de geçmiştir, onlar da bizim verdiğimiz ismi kullanır.
"Ricosso" bölümü Türk silahlarında olmadığı için, ve direk silahın kullanılma özelliği ile bağlantılı bir terim olduğu için isimlendirmek zor, lakin namlunun kabzaya yakın 1/3lük kısmı
"taban" olarak adlandırılıyor, bu kullanılabilir. Ancak taban şimdi hatırlayamadığım başka bir öğe için de kullanıldığı için orda bir kavram karmaşası olabilir.
Ayrıca namlu ağzı için kullanılan bir başka terim de
"yalım"dır. Aynı şekilde sırt için kullanılan alternatif bir terim de
"kılıç tersi"dir. Hatta deyim olarak kullanıldığı yerler vardır: "kılıç tersi göstermek"(yalancı atak yapmak manasında) gibi...
Tırnak daha ziyade ilk resimde işaret ettiğiniz gibi namlunun çıkma yapması şeklinde oluyor. Namludan ayrı bir parça olarak bulunan balçağın kollarına tırnak demek ne kadar uygun olur bilemiyorum. Benim gördüğüm literatürde balçak uzantılarına basitçe "kol" deniyor. Kulağa hoş gelmiyorsa veya bir kol tesis edecek kadar bağımsızlaşmıyorsa, tırnağın diğer kullanımı ile karıştırmamak için
kanat kelimesini kullanmayı öneriyorum, daha güzel birşey de bulunabilir.
"Kıç balçağı"nın ise uygun olacağını sanmıyorum, zira balçak kelimesinin etimolojisi doğrudan "korumak" fiili ile alakalı. Zira kolu korumaya yarayan zırh parçasına "kolçak", dizi korumaya yarayan zırh parçasına "dizçek" deniyor. Bu parça Türk silahlarında olan bir kısım, o zaman bir ismi de mutlaka vardır. Türetme yoluna gitmeden önce bu ismi keşfetmeye odaklanalım derim ben. Bir kaynakta klasik türk kılıcı kabza formunun bu kısmının "armudi topuz" olarak tarif edildiğini okumuştum ama bunun geçerliliğinden şüpheliyim. Yine de kendisi varolduğuna göre mutlaka kullanılan bir ismi de vardır.
Sizlerin de sayesinde terimler bu şekilde birikirse güzel ve net bir terminolojik sözlük ortaya çıkacağından şüphem yok. Güzelk bir başlangıç yaptık, iyice bir birikim oluştuktan ve tüm terimler teyit edildikten sonra belirttiğiniz gibi bir düzenleme yapılabilir