D2 bıçak profil, ısıl işlem, kabza malzemesi hediye çekilişi:  (59652 defa okundu)

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Bu arada forumla paylaşalım, keseceğimiz profil şöyle olacak : hem kullanışlı hem de ilk proje için çok zor unsurlar içermiyor. Bence güzel de görünüyor... Bakalım Tolga bey'in elinde ne gibi güzel bişeye dönüşecek.. Ben de en az Tolga Bey kadar heyecanlıyım :)

Tolga Arıkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
Hiç önemli değil Emre Bey, ne zaman müsait olursanız o zaman. Ben hazır kıta beklemedeyim, ayrıca bir miktar beklemek heyecanıda arttırıyor.

Tolga Arıkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
Emre bey konuyla alakası yok ama bir soru sormak istiyordum. D2 çeliğinin ısıl işleminin yeni başlayanlara uygun olmadığını, ekipman ve bilgi gerektirdiğini anlatmıştınız "yeni başlayacak olanlara tavsiyeler " başlığında. Bu çelikten yaptığımız çalışmaları ısıl işlem yapan firmalara  götürsek sonuç alabilirmiyiz?

Cihat Yanıköz

  • Üye
  • *
  • İleti: 3
Olmaz ki bir hafta yazılılar var diye bakamadım. Neler kaçırdık şansa bak. KAzanan arkadaşı tebrik ederim. Bizim gibi merakı olup imkanı olmayanlar için bu etkinliklerin artarak devamını istiyoruz.

Sevgiler, saygılar.

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Açıkçasını isterseniz bilemiyorum, eğer işlerinin ehli iseler iyi sonuçlar çıkabilir ama bıçak ısıl işleminde ne kadar tecrübelilerdir o önemli tabii. Gerilim giderme yaparlar mı, 4-6 saatlik menevişlemeyi tam anlamıyla yaparlar mı, ısıl işlen sonrasında bıçak hafif eğilmişse soğumadan önce düzleştirirler mi vs... Bunlar bence pek ricke girmeye gelecek şeyler değil. Bir süre yaptıklarınızı bana yollarsınız, sonra kendi ısıl işlem fırınınızı yaptığınızda ipleri ele alırsınız. Bence bıçak yapmanın doğal bir parçasıdır ısıl işlem, sadece çeliği sertleştirmek değil... Eğer denemek isterseniz çok özenmeden bir iki parça çıkarıverirsiniz ve nasıl sonuç alacağınızı denersiniz, baktınız yamuk geldiler, ya da istediğiniz gibi sertleştirilmemişler, üstünde kalın bir oksit tabakası var. Bu durumda o ısıl işlem firmasıyla çalışmazsınız. Ancak özene bezene günlerce üstünde çalıştığınız bir parçada böyle birşey olursa adamları gırtlaklamanızdan korkuyorum  :D :D

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Yola çıkıyor, hadi hayırlısı...
Bir adet D2 bıçak profili, iki birbirine denk Thuja (mazı) Yumrusu, iki tane 7 mm paslanmaz AISI 304 çelik thuja pin. (8 milim diye tasarlamıştık ama elimde sadece 7 milimlik malzeme kalmış kusuruma bakmayınız). Bıçak 120 kumda kabaca zımparalanıp düzlendi, yağlandı, 7 milim iki pin deliği delindi...

Thuja Yumrusunu en güzel şekilde karakterini ortaya çıkarmak için tavsiyem (Son resimlerini yolladığım Nessmuk bıçakta kullandığım ahşap):

Kabaca şeklini verdikten sonra sırayla 100, 240, 400 ve 800 zımpara sırasıyla üstünde çizik kalmayacak şekilde zımparalayınız,

Hava kompresörüyle basınçlı hava sıkarak tozundan arındırınız,
Tik yağı ile iyice yağlayıp ovunuz,
15 dakika sonra yine hava basarak gözeneklerdeki fazla yağları dağıtınız,
Ahşaptaki figürler iyice ortaya çıkana kadar 0 numara çelik yün ile (eskiden tencerelerin dibini ovalamakta kullanılan, kullanıldıkça eriyip giden, saç kadar ince tellerden oluşan malzeme)
Kompresörle yine hava basınız, çelik yün parçalarını dağıtmak için,

Bu işlemi en aşağı 3 kez tekrarlayınız ve bir gün sonra son  kat tik yağını atıp çelik yünle son bir kez daha geçiniz...

Tolga Bey, kolay gelsin  ;D

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Bu arada unuttum söylemeyi,
Bıçağın kuyruğunu ilk tasarımdan biraz daha ince yaptım, kağıttaki çizime göre kestiğimde elimi rahatsız etti kalınlığı, kabza da gelince daha kalınlaşacaktı pek de ergonomik olmayacaktı. Şimdi inceliği sizi aldatmasın, kalın ahşap geldiği zaman oldukça rahat bir tutuşu olacaktır...

Tolga Arıkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
Çok teşekkürler Emre Bey, merakla bekliyorum. Tavsiyelerinizi muhakkak uygulayacağım (tabi becerebildiğim kadarıyla  :))

Tolga Arıkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
En sonunda bitti. 5 ay kadar sürdü ama ilk bıçak için o kadarı kabul edilebilir herhalde. :D

Tolga Arıkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
Diğer fotoğraflar ( bu arada bıçak fotoğrafı çekmek te ayrı bir zormuş)

Tolga Arıkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
Emre, bu etkinlik ve malzemeler için çok teşekkür ederim. Sayende hem güzel bir ürün ortaya çıkardım (güzelliği kendi adıma tabi) hem de çok güzel zaman geçirdim, çok büyük keyif aldım bu bıçağı yapmaya çalışırken  :)

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Emre, bu etkinlik ve malzemeler için çok teşekkür ederim. Sayende hem güzel bir ürün ortaya çıkardım (güzelliği kendi adıma tabi) hem de çok güzel zaman geçirdim, çok büyük keyif aldım bu bıçağı yapmaya çalışırken  :)
(diğer forumda söylediklerimi tekrarlıyorum, gerçekten tebrikler ve teşekkürler, benim için büyük keyifti...)
Tolga, çok iyi iş çıkarmışsın, ellerine sağlık. İyi ki kazanmışsın çekilişi 
Devamını merakla bekliyoruz, ufacık bir alanda, dar zaman aralığında her şeye rağmen bu kadar özenli çalışmış birisinin böyle bir uğraşı için biraz imkan ayırdığında çok güzel şeyler çıkartacağını düşünüyorum...
Profil kesimi ve ısıl işlem belli bir çelik ve tip bıçak için değişmeyen, yaratıcılık veya ustalık gerektirmeyen birşeydir. Profil çıkarman kağıt üstünde özgün birşey üretmeye göre kat be kat daha kolay bir iş. Isıl işlem için ise biraz bilgi ve ekipman yeterli. Ama perdahı, kabzayı ve bıçağı bıçak yapan bıçak geometrisini yapan eller ustalık sahibidir ve ilk bıçak için mükemmel bir başlangıç olmuş gerçekten.... -^b


Kayahan Horoz

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 228
Özenli bir çalışma ile çok güzel bir eser ortaya çıkmış, tebrik ederim Tolga Bey.   -^b

Fikir babası olarak bir tebrik de size, Emre Bey.   ;D



Abdullah KAYHAN

  • Üye
  • *
  • İleti: 5
çok güzel bir etkinlik ve çok güzel bir bıçak olmuş.ellerinize sağlık...

Burak Ekit

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Cok guzel olmus , ilk is icin iscilikteki ozen hakikaten takdire sayan, bravo

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2