Bıçakların / kılıçların Değeri:  (36521 defa okundu)

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Bıçakların / kılıçların Değeri:
« : 03 Kasım 2009, 15:23:42 »
Ülkemizde el yapımı bıçak yapımı konusu geride olması dışında insanların genel olarak kaliteye para ayırmadıkları bir gerçek. Örneğin kaliteli bir sandalye 120 - 150 YTL'den başlarken büyük marketlerden vietnam malı filan bir sandalyeyi 41 YTL'ye alıyoruz. Sonuçta aile yadigarı olabilecek bir sandalye yerine 2 yıl sonra dağılacak bir sandalyeye razı olabiliyoruz...

Merak ettiğim ülkemizde konuyla ilgili olan insanların bir buluşma noktası anlamındaki bu forumda bıçakların mali durumunu sizinle tartışmak / konuşmak istedim. Biliyorum "yasak", sonuçta ülkemizin türlü yerlerinde el yapımı işler yapılıyor. Yatağan'dan bir avcı bıçağını bir arkadaşım 20 - 30 YTL civarına almış mesela. Peki 30 santimlik bir avcı bıçağı nasıl 30 lira olur,en azından ben bunun cevabını bilmiyorum (sadece yapımı bir insanın en az 2-3 günlük iş gücüne mal olmuş olmalı, çelik, kabza malzemesi, harcanan elektrik, sarf malzemesi, yapıştırıcı, dükkan maliyeti vs. vs. hiç saymıyorum bile). Bu bana biraz garip geldi arkadaşım bahsettiğinde, benim kişisel olarak böyle bir bıçağı yapmaya kalkıştığımda en aşağı 80 YTL civarı çıplak maliyetim var. İnsanlar nasıl bu fiyatlara satabiliyorlar  ??? ???

Metin Sakin

  • Üye
  • *
  • İleti: 39
  • İstanbul >Pendik
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2009, 16:35:44 »
Benzer bir şekilde boynuz saplı sivas çakısı veya bursa çakılarından 5-6 liraya aldım.
Bana öyle geliyoki bunu üretenlerde bi şekilde olayı seriye dökmüştür ayrıntılara dikkat edince özensizliği görmek kolay eminim bi günde 10 larca çıkarıyolardır.

Aslında bence onlarca özensiz ürün yerine 5 tane güzel iş yapsalar daha iyi olurmuş gibi geliyo .

Bunun yanında bilmiyorum isim vermek kötü mü ama bora bıçak diye bi firmanın bıçakları pek ucuz değil ama sonuçları çok daha özenli gibi geliyo bana .

Yani en azından Bursa'da bıçakçılar çarşısını dolaştığımda el işi yerli ve özenli bıçaklarda bulabilmek isterdim yüzlerce ekmek bıçağı ve saplarında kıymıkları bile duran geometrisi bozuk el işi çakılar arasında...

Ejder Uçar

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2009, 16:37:27 »
Emre, kesinlikle haklısın!
Arkadaşının aldığı bıçak turistler için yapılan demir parçalarındandır diye tahmin ediyorum.
Aynı durumla ben Çanakkale'de karşılaştım.Bir yanda bir dükkan; büyüklüklerine göre 110-150 lira arası fiyatlarda bıçaklar satıyor diğer yanda 20-30 liralık keskinleştirilmiş ve süslenmiş demirler satan bol miktarda dükkan mevcuttu.

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2009, 18:46:39 »
Şimdi düşününce herhalde ben de 20 liraya satılabilecek bıçak yapabilirim gibi geldi, ancak asla yapmam o ayrı...
Bora bıçaklarının tiplerini ve fiyatlarını incelemiştim... Eeeeh ! Bence o fiyata seri üretim aynı kalıptan çıkmış, üçüncü kalite kabza ikinci kalite çelik... Piyasadaki boşluktan kaymak yiyorlar diyebilirim. Eğer ortada kaliteli işler çıkaran el yapımcısı ustalar olsa fiyatlarını yarıya veya 3 te bire indirmek zorunda kalırlardı... Şu anda aslında rakipsizler. Rakipsizlik kalite düşüklüğüne ve fiyat fahişliğine neden olur. Gördüğüm 200 liralık B*ra bıçakları yerine 30 liralık işi alırım daha iyi, 200 lirayı hakeden pek birşey yok gibi geliyor bana...

Ejder Uçar

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2009, 18:58:58 »
Aslında çok güzel bir konu, hep merak etmişimdir; siz değerli ustalarımız emeğinize ( ülkemizde el yapımı bıçak satışı yasal olsaydı ) paha biçecek olsanız, bıçaklarınızda işçilik için alacağınız mimimum fiyat ne olurudu ?

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #5 : 03 Kasım 2009, 19:14:00 »
 ;) Aman sümme haşa, yasak.... Ama köşe başındaki çakıcı nasıl satıyor o meçhul tabii...

Aslında el emeği eserin değiri çok göreli bir konudur, aslında o değer onu alanın gözündedir. Sonuçta böyle bir işe harcanan saat bazında değer biçsek herhalde en basitinden bin liraları bulurdu. Ancak ustalık geliştikçe harcanan zaman düşüyor haliyle... Eğer kaliteli bir ahşap, kaliteli bir çelik, doğru perdah, doğru ısıl işlem söz konusu ise maliyeti zaten yaklaşık 50 YTL ile 100 YTL arasında olur 20-25 santimlik bir bıçağın. Hadi bir de bir haftalık emeğinizi, harcanan elektrik, çalışan makina ve aletlerin amortismanı vs. hepsini kattığınızda B*ra bıçakları gibi bir maliyete gelir. Eh biraz da kar elde ederim deseniz, siz düşünün...
Eğer bıçakta ekstra bazı özellikler, bıçak sırtı işlemesi, el yapımı kılıf / kutu, yiv, tel kakma, özel şekillendirilmiş kabza, stabilize yumru, boynuz vs. gibi şeyler olunca fiyatı iki - üç katına çıkabilir... Haliyle sadece sırta güzel bir işleme yaptığınızda en az 1-2 gününüzü o işe ayırabilirsiniz.

Yurt dışında el yapımı eserlerin fiyatlarını incelerseniz anlarsınız. 150 doların altına iyi bir el yapımı avcı bıçağı almanızın yolu yoktur. Eğer gerçekten usta işi bir eser alayım diyorsanız, mesela amerikadaki master smith'lerden bir avcı bıçağı alayım diyorsanız, hadi damascus olsun filan da diyorsanız, en azından 1000 dolar ve üstünü ödemeye hazırlıklı olmalısınız...

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #6 : 03 Kasım 2009, 21:28:19 »
Bneim maraş'ta gördüğüm yüksek karbonlu has çelikten döverek işlenmiş, su verilmiş, çok zarif boynuz saplı bıçaklar ucuz, dandik çin malı paslanmaz çelik, plastik saplı bıçaklar ise pahalıya satılıyordu.

Daha komiğini anlatayım bir gün tesadüfen bir sokak pazarında antika bir harbokulu tören kılıcı gördüm, yanında ise bilimum dandik aliminyum kılıç şeklinde süslerden vardı. Fiyat sordum harp Okulu kılıcı sudan ucuz, aliminyum süsler ise harbokulu kılıcından katkat pahalıydı. :)

Yasal engeller kalkmadan bu konuda bir düzelme olacağını zannetmiyorum açıkçası. Yasal engellerin de kalkması çok küçük bir ihtimal, zira AB yasaları ülkemizde bıçaklarla ilgili mevcut yasalardan çok daha ağır.  :-\
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #7 : 03 Kasım 2009, 22:23:48 »
Açıkçası elde üreten yerli ustaları yada yerli markaları çok da yeresim gelmiyor. Gerçi bir çok ürün titizlikle üretilmemiş, bir çok usta kendini geliştirmiyor, yılların kusurları yeni ürünlerde de görülüyor.

Buna karşılık bizdeki piyasa da dar, tüketicinin bilgisi ise ya eksik ya da yanlış. Hadsiz bir yabancı hayranlığı, buna karşılık yerli malı ürünlere karşı gaddarca bir eleştiri var. İnternet ile birlikte yabancı ürünlere dair olan farkındalık tüketicide arttı ancak üreticilerin yeni teknikleri benimsemesi yeni malzemeleri ulaşması zaman alacak. Bu noktadaki üreticiden de tüketici bihaber.

Tüketiciler üretim teknolojilerini bilmediklerinden, gördüklerinin hangi yolla üretildiğini, bu yolun ne derece iyi/kaliteli bir yöntem olduğunu bilmediklerinden iyiyi görünce anlamıyor, kötüyü görünce fark etmiyorlar.

Örneğin:

Bendeki Smith Wesson ve KaBar çakıların punch ile üretildiklerini fark ettim. Yani çeliği zımbalama usulüyle soğukken kesip sonra da sağını solunu zımparalayarak yapmışlar. Böyle bir ürünü kenarlardaki (ara yerler falan) gayri muntazam, kopma görüntüsü veren kesimden, (bkz. SW) bir tarafı eğik köşelerden (bkz. KaBar) tanırsınız. Gayet çirkin bir görüntüdür. Bu işlem bıçak üzerinde ne kadar stres bırakmıştır, dayanıklılığı ne kadar azalmıştır bilinmez...

Kalitesi kötü ise neden yaparlar? Çünkü lazer ile, su ile kesmek iyidir ama vakit alır, vakit de nakittir.


Bu ürünlerin piyasa fiyatları öyle az da değil üstelik...

İnsanlar maalesef spec.'leri yoksa, İnternet'te karşılaştırması yoksa o ürünle ilgilenmiyor. Amerikalı birisi iyi dedi diye o adamın görmediği bıçaklar da gördüklerinden kötü oluyor. Amerikan markaları çok popülerler, çünkü İnternet'te onlar daha çok var.

Türkiye'de yayınlanan karşılaştırmalar, kullanıcıya yol gösterecek kılavuzlar, markaların testleri maalesef yabancılarla karşılaştırırsak yok. Değil ürünleri tanımak daha üreticileri, markaları bile adam gibi bilemiyoruz. Forumlardaki tartışmalar subjektif. Bakıyorsun, adam firma sitesinde 440C'den yapılmadır, sertliği 68 HRC'dir denen bıçak için neden yapıldığı belli değil diye kelam ediyor. Ha çok yerde böyle bir bilgi gerçekten atlanmış o ayrı.

Bunların sonucu olarak insanlar iyi de yapsa para etmiyor. Yerli ürünlerin piyasa payı yetersiz. Doğal olarak insanlar kısıtlı kaynaklarla maliyeti az ürünleri olabildiğince az zamanda bitirmeye çalışıyorlar.

Bize ne düşer?

Tabii başta kendimizi geliştirip gururla gösterebileceğimiz, sahibinin güvenle taşıyacağı kadar kaliteli, bakınca sırıtacağı kadar sanatı konuşturduğumuz bıçaklar üretmek, bizim yaptıklarımıza insanlar burun kıvırıp ABD etiketli Çin malı peşinde koşarken yılmamak...

... bunun yanında forumumuzda bıçak tanıtımları ve karşılaştırmaları yaparak, üretim teknolojilerine dair bilgiler vererek, markaları tanıtarak Türk bıçakçılığına katkıda bulunmak, Türkiye'deki üreticilerin hem kanunlar hem de yabancı rakiplerinden dolayı 2-0 yenik başladığı rekabette durumu bir nebze dengelemek

bizim yapabileceğimiz şeyler arasında.


Forumda tarihe ışık tutmaya bu güne kadar önem verildiğini düşünerek bu günümüzün tarihini tutmaya bu günden başlamamız hayırlı olur diye düşünüyorum.

--- o ---

Bora'nın fiyatlarının bazı yerlerde yüksek olduğunu gördüm ama şahsen bu fiyatları, mağazalar da şişiriyor olabilir. Bendeki Bora M410 Shogun, Silah Dünyası'nda 97,50 TL aynı mağazada yine elimde bulunan Smith Wesson CKSUR7 ise 90.72 TL. Bu iki bıçaktan Smith Wesson'un daha üstün olmadığını söyleyebilirim. Açıkçası Bora ötekine göre ucuz bile kalıyor. Ha, CKSUR7 içime çok yarıyor o ayrı...


(Solda SW CKSUR7, sağda Bora Shogun - Deri şerit bana ait, ürün öyle gelmiyor.  ;D )
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2009, 22:26:42 Gönderen: Eylem Cengiz »
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Ejder Uçar

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #8 : 03 Kasım 2009, 23:26:49 »
Eylem Bey, bence haklısınız! Ülkemiz üreticisi ve ustası halkımızca hor görülüyor, neyazık ki bu bir gerçek.Ancak adı geçen firmanın yıllardır var olmasına ve rakipsiz olmasına rağmen kalitesiz demek istemiyorum, özensizliğini sürdürmeside bir gerçek.Örneğin yıllar önce aldığım "Buck Alpha Hunter " bıçağım, 120 lira sanırım şuanki fiyatı, ilk aldığımda kolumu traş edecek ve dikkatsiz bir harekette derin bir kesik açacak kadar keskindi, 420 HC çelikten imal edilmiş, lastik kabzalı, naylon kılıflı sonuç olarak kesinlikle vasat bir bıçak.Kılıfın içine yerleştirilmiş bıçağın ağzını koruyan plastik muhafazası ve genel görünümüyle bu markanın vasat bir modele bile nekadar özen gösterdiğini gösteren de bir bıçak aynı zamanda.Bora için ise sitelerinde bahsettikleri "Büyük Shogun" modeline sahibim.Aynı zaman sitede bahsedilen Türk Özel Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır açılmasının doğru olduğunu kendi gözlerimle taşıyanlarda görüp şahit olduğum için biliyorum.Sonuçta Bora'nın sıradan bir modeli değil ancak çiziklerle dolu çelik yüzeyi, çok zaman harcanmamış olan ahşap kabzası, sadece keskin denilebilecek ağzı(tabi benim zevkime göre) ve sitede birinci sınıf deri denmesine rağmen hiç de öyle durmayan kılıfı (ayrıca kılıfın çıt çıtı cidden baştan savma takılmış) ile yabancı rakipleri ile boy ölçüşecek durumda değil.Tabiki benim görüşüm.Sonuç olarak bu bahsettiklerim şuanki ülkemizde var olan imkanlarla üstesinden gelebilecekleri eksiklikler.

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #9 : 03 Kasım 2009, 23:34:12 »
Eylem Bey çok önemli bir noktaya dokundunuz. Tüketicinin bilinçsizliği... Belki bu konuda pek birşey yapamayız, ancak ya bilinçli olan tüketici naapsın. Önlerine Sancar Bey'in söylediği gibi ya çin malı dandirik bir çakımsı bişey, ya onunla rekabet etmeye çalışan temelde iyi ama sonuç kalitesi düşük 3-5 kuruşa satılan demirci bıçağı, ya eh şöyle böyle seri üretim pahalı bıçak... Seçeneklerimiz bunlar...

Yine Eylem Bey'in önemli bir önerisi var: Türk bıçaklarını tartışmak, ve gerçekten son kullanıcı bazında önemli bişeyler çıkabilir bu paylaşımdan. Ayrıca bence önemli ustaların eserlerini, tanınmış markaların yorumlarını bu forum dahilinde tartışmalıyız. Önemli bir kaynakça oluşur bu sayede. Türk bıçakları şu anda piyasada olanlar için konuşuyorum, bizi geliştirmeyecek kadar sönük. Bu gerçeği kabul etmemiz lazım. Burada paylaştığımız kendi ürünlerimiz gerçekten ülkedeki en üst sınırları belirlemekte şu anda. Başka nerde Sefa'nın Tanto'su ya da Durukan'ın "damaskus"ları gibi eserler, Gökhan'ın avcı bıçağı gibi üst düzey eserler çıkıyor. Eğer devam edersek, şu anda önemli bir çığır arifesindeyiz gibi görünüyor. Bir yıl sonra ben etrafımızda daha çok amatör sanatçılar olacağını ön görüyorum. Bakınız Emin başladı, yakında Tolga Başlıyor. Bunlar ülkemiz için önemli adımlar...

 

Abdurrahman Doğan

  • Üye
  • *
  • İleti: 163
    • http://yataganelsanatlari.tr.gg
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #10 : 04 Kasım 2009, 00:43:49 »
forum arkadaşlarınıda dediği gibi bizler toplum olarak ne zaman bilinçli tüketici oluruz ustanın yaptığı ürünü beğenir isek eğer işten ve üründen anlayan tüketici isek fiatta problem yokama üründen anlamıyorsa  dediği tek kelime yahu ne gerek var ben aynısnı daha ucuza alırım yani çin malını  bundan bizler ne kadar kendi ustalığmızda söz edersek edelim el emeği ile çalısan usta ise günümüzde gecimini sağlamak için değişik çareler arıyor oda ürün kalitesinin düşüklüğü neden oluyor haa yapılacak ürünü tarif edipte yaptığı şiparişi eline geçtikten sonra ustayı arayıp teşekür eden kişiler yokmu var bu işi layıkıyla istenildiği gibi yapan ustalarda mevcut

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #11 : 04 Kasım 2009, 01:17:12 »
Eylem Bey çok önemli bir noktaya dokundunuz. Tüketicinin bilinçsizliği... Belki bu konuda pek birşey yapamayız, ancak ya bilinçli olan tüketici naapsın.
...

Evet yapabileceğimiz iki şey var,

- tüketiciyi (bu ortam vasıtasıyla) bilinçlendirmek
- bilinçliye ürün sunmak, ürettiklerimizle çıtayı yükseltmek

bence bu ikisi ye yapılır. Zaman alır ama her yaptığımız bizi birer adım ileriye götürür.

--- o ---

...
Bora için ise sitelerinde bahsettikleri "Büyük Shogun" modeline sahibim.Aynı zaman sitede bahsedilen Türk Özel Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır açılmasının doğru olduğunu kendi gözlerimle taşıyanlarda görüp şahit olduğum için biliyorum.Sonuçta Bora'nın sıradan bir modeli değil ancak çiziklerle dolu çelik yüzeyi, çok zaman harcanmamış olan ahşap kabzası, sadece keskin denilebilecek ağzı(tabi benim zevkime göre) ve sitede birinci sınıf deri denmesine rağmen hiç de öyle durmayan kılıfı (ayrıca kılıfın çıt çıtı cidden baştan savma takılmış) ile yabancı rakipleri ile boy ölçüşecek durumda değil.
...

Bende de aynı modelin küçük kardeşi var (malum  :) ) ve gördüklerim biraz farklı. O halde bu bir kalite kontrol problemi olabilir. İşletmeden çıkan ürün bir iyi, bir kötü oluyorsa bu tutarsızlığa işarettir. Belki işler açılınca gelen ilave personel, belki hedefi tutturmak için acele etmeleri buna neden olmuş olabilir. İşi adını koyarsak kalite kontrol eksikliği denilebilir. Endüstri mühendisliği, kalite mühendisliği vb. kavramlar bizde sıklıkla gözden kaçan kavramlardır. Tabii kurumsallaşma da...
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Sefa Çabuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 182
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #12 : 04 Kasım 2009, 01:43:32 »
SEKİZİNCİ BÖLÜM : BIÇAK VE DİĞER ALETLER İLE BENZERLERİNDEN BİR SANAT VEYA MESLEĞİN İCRASI İÇİN KULLANILMASI, ZORUNLU BULUNANLARIN YAPIM, : KULLANIM VE NAKLİ

    YAPIM İÇİN BAŞVURU

    Madde 49 - Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerden bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunanları imal etmek isteyenlerin, Bakanlıktan yapım izni almaları zorunludur.

    YAPIM İZNİ İÇİN İSTENECEK BELGELER

    Madde 50 - Yapım izni alabilmek için, fabrika veya imalathanenin yeri ve niteliği ile daha önceden 11/09/1981 tarihli ve 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun hükümlerine göre kuruluş izni alınıp alınmadığını belirleyen bir dilekçe ve bunlara eklenecek;

    a) Fabrika ve imalathaneyi yönetecek sorumluların teknik yeteneklerini belirten belgenin tasdikli suret veya fotokopisi,

    b) Bölgenin güvenliği bakımından bir sakınca olmayacağına dair mahalli zabıtaca yaptırılacak soruşturma yazısı,

    c) Yapımı tasarlanan bıçak, diğer alet ve benzerlerinin hangi sanat veya mesleğin icrasında kullanılacağı ve bunların iş sırasında kullanılmasının zorunlu olduğunu belirten, ilgililerin bağlı bulunduğu sanat ve meslek teşekküllerinin gerekçeli yazısı,

    d) İmalatı daha önce yapılmış veya yeniden tasarlanan bıçak, alet veya benzerlerinin iki adet numunesi,

    e) Mamullere vurulacak amblem ve seri numaralarını gösteren resim ve cetveller,

    ile imalatın yapılacağı il valiliğine başvurulması gerekir. Bu başvurudan sonra, ilgili valilik, görüşünü de belirtmek suretiyle dilekçe ve eklerini Bakanlığa gönderir.

    YAPIM İZNİ

    Madde 51 - 50 nci maddede belirtilen belge ve yazıların Bakanlığa intikali üzerine Genel Müdürlükçe inceleme, araştırma ve soruşturma yapılmak suretiyle genel güvenlik bakımından bir sakınca olmadığının tesbit edilmesi halinde, gerekli yapım izni verilir.

    Bu izinde, yapılacak bıçak ve diğer aletlerin özellikleri ile ihtiyaç miktarı, üzerine vurulacak amblem ve seri numaraları belirtilir.

    Yapım izni, fabrika veya imalathanenin aylık kapasitesi dikkate alınarak imal edilmek istenen bıçak ve diğer aletlerin miktarına göre sınırlanır. İmalatın bitim tarihi, izin belgesi üzerinde kesin olarak gösterilir. Yapım süresi, yapımı geciktiren veya engelleyen faktör veya zorlayıcı nedenler bulunduğu takdirde, Bakanlıkça bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir.

    İMALATIN DENETİMİ

    Madde 52 - Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapımına izin verilen bıçak ve diğer aletler veya benzerlerinin yapımından sonra ikişer adedi numuneye ve ülke standartlarına uygunluğunun tesbit edilmesi amacıyla Genel Müdürlüğe gönderilir.

    Bunlardan bir adedi için ekspertiz raporu düzenlenerek rapora rapten mühürlenir ve fabrika veya imalathaneye iade edilir. Diğeri ise, polis laboratuvarlarında oluşturulacak özel koleksiyona konmak üzere ve gerekli kayıtları yapılmak suretiyle muhafaza altına alınır.

    İmal edilen bıçak ve diğer aletler ile bununla ilgili kayıtlarda, Bakanlıkça, gerektiğinde merkezden görevlendirilecek ekipler vasıtasıyla tetkik ve inceleme yapılır.

    Yapım izninde gösterilenden fazla veya imalatın bitim tarihinden sonra izin alınmadan yapılan bıçak, diğer alet ve benzerleri zoralıma tabi tutulur. Sorumlular hakkında Kanunun 14 üncü maddesine göre adli işlem yapılır ve bu işyeri için bir daha yapım izni verilmez.

    BIÇAK, DİĞER ALET VE BENZERLERİNİN ALIM VE SATIMI

    Madde 53 - Bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu olan ve Kanun kapsamına giren bıçak, diğer alet ve benzerlerini sanat veya mesleklerinin icrası için kullanmak zorunda olanlar, bunları satın almak için mahalli mülki amirliklerden kullanım belgesi almak zorundadırlar.

    İsteyen ilgililer, kullanım belgesi almak için imalathane veya fabrikasının bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine bir dilekçe ile müracaat ederler. Bu dilekçeler ilgili zabıta makamlarına havale edilerek, bu aletlerin bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılıp kullanılmadığına dair mahallinde zabıta tahkikatı yaptırılır. Gerekirse keyfiyet ilgili kurum, kuruluş veya sanat ve meslek teşekküllerinden soruşturulur. Yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda uygun görülenlere kullanım belgesi verilir.

    NAKİL VE TAŞIMA

    Madde 54 - Bıçak, diğer aletler ve benzerleri, her ne sebeple olursa olsun üstte taşınamaz.

    Bunların nakilleri aşağıda gösterildiği şekilde yapılır.

    a) Bavul, valiz, takım veya el çantalarında,

    b) Çuval, bez torba veya ambalajlarında,

    c) Araçların bagaj ve torpido gözlerinde,

    d) Ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp paketlenmiş şekilde üstte.

    Bu madde hükmüne aykırı olarak bıçak, diğer aletler ve benzerlerini üstlerinde taşıyanlar, kullanım belgeleri olsa dahi, haklarında Kanunun 15 inci maddesi gereğince işlem yapılır.



Herkes biliyordur eminim ama dayanamayıp yine de göndereyim dedim, hangi gelişmeden konuşuyorduk ???

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #13 : 04 Kasım 2009, 01:52:35 »
 >:( Biliyoruz, biliyoruz   :-\
Yine de bişeyler yapacaksak bu saçmalığı pek dikkate almamamız gerek gibi görünüyor. Siz ne dersiniz ?

Sefa Çabuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 182
Ynt: Bıçakların / kılıçların Değeri:
« Yanıtla #14 : 04 Kasım 2009, 01:58:07 »
üretim izni almak bıçak yapmaktan zor ;D

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2