Teknik Konular > Metalürji ve Malzeme Bilgisi

Çeliğin sertliğini test etmek için alternatif yöntemler..???

(1/2) > >>

Gökhan Bakla:
Çeliğin işlenmesi ve bir bıçak formuna getirilmesi kadar, işin sonucunda sahip olduğu ağız dayanımı ve sertliği de önemlidir.

Peki yaptığımız ışıl işlemden sonra bıçağımızın istediğimiz ağız sertliğine ulaştığını nasıl anlarız.??? Bir süredir bunun üzerine düşünüyorum.

Ben genelde su vermeden sonra eğeyi bıçağın yüzüne sürterim ve eğer eğe işlemiyorsa istediğim sertliğe gelmiş demektir.

Peki etkin bir ölçüm nasıl yapılabilir.??

Rocwell testi yapamayacağıma göre, yaptığımız bıçak yüzünün sertliğini tam olarak nasıl öğrenebiliriz.????

Gökhan Bakla:
Bakın burada rulman çeliğinden yapılmış bıçak yüzü var, 52100’de hamon oluşumu konusundaki tartışmalar üzerine bir test yapma gereği duydum. Durukan denemeden konuşmam demişti ya..  ;) bende denedim… ;) Sonuç olarak belli belirsiz bir hamon oluştu.

Yalnız asitleme sonucunda hamon çizgisinden çok daha farklı bir yerde diğer av bıçağında olduğu gibi başka bir hat oluştu. Bu çok belli ki çeliğin iç yapısının değişmesiyle alakalı.

Peki temperlemede olduğu gibi asitleme ile oluşan renk skalası bize sertlik konusunda bilgi verebilir mi?

Yoksa bilmediğimiz çeliklerle hiç bulaşmadan, adı belli ışıl işlemi ve serlik değerleri test edilmiş çelikler üzerinde mi çalışmak zorundayız….

Ne dersiniz.??

Abdurrahman Doğan:
çeliğin ne kadar sulandığını yani sert olduğunu anlamanın en basit yollardan biride bileme taşında talaşlı çalışmada taştan çıkan kıvılclımın rengi mesala bir matkap ucunu bilerken çıkan kıvılcım rengi çok kızıl kırmızı olur  normal bir demirin kıvılcımı ise kaba olur yani sarı bir renktir 

Gökhan Bakla:
kesinlikle çok doğru abdurrahman bey,

yanlız bitmiş ve su verme işlemi yapılmış bir bıçakta kıvılcımlar çıkartarak taşa veya zımparaya tutmak pekte doğru bir işlem olmasa gerek.

bir usta sürekli olarak kullandığı çelikte bu gibi testler yaparak net bir sonuç alabilir. ama türkiyede numaralı ve standart çelik bulmak gerçekten zor. ayrıca numaralı bir çelik olsa bile bu çeliğe gerçekten yeterli miktarda su verdiğini nasıl anlayabilr ki.

Abdurrahman Doğan:
gökhan bey bizler yatağanlı olarak yıllardır cakı bıcak gibi kesici aletler yapmaktayız tarihimiz çok eski selcuklular dönemine dayanmaktatır tabiri caiz ise bizler demirci dükkanlarında dünyaya geldik su verilmiş çeliği işllemek bizler için sıradan bir iş 4030 cr paslanmaz çelik sulanıp menevişlendikten sonra suyu kolay kolay kaçmaz talaşlı metal ısındıkca sertleşir mesala kasapla kücülen bıcağı daha sever çok güzel çalıştığı için bilemede birde elimizde bir alışkanlık demeyimde bir meleke var sizler gibi teknik terimden anlamayız ama yılların verdiği bir el alışknalığı var bizler için talaşlı bileme suyunu kacırmadan hiç proplem değil

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git