Bıçağı ve sapını şekillendirirken alışılageldik mengeneler yada işkence kullanmak rahat bir çalışma ortamı yaratmak için yeterli gelmiyordu. Oldu olacak şu "knife making vise" zımbırtılarından ben de yapayım dedim.
Bıçak mengenesinin yapımıMetali ufak parçalar olarak hem de seçerek tedarik etmek için benim tercihim hurdacı. Metal satıcıları parça kesmek istemiyorlar, kesseler de hurda parça gibi hesaplı olmuyor.
Hurdacıdan çeşitli çapta boru parçaları bulup bunlar ile mengenemi yapmaya karar verdim. Oradayken buna uygun parçaların paslanmazların arasında olduğunu görünce tüm parçaları paslanmazdan seçtim. Şimdi bakıyorum da, güzel de oldu...
Aldığım parçalara delik açıp kılavuz çektim, zımparaladım. Argon kaynağını dışarıda yaptırdım. Daha sonra elimdeki pirinç bir çubuk ile vidaları ürettim. Vidaları işi ucuza getirmek için böyle yaptım ama bir ara da şık bir çözüm bunların yerini alabilir.
Bu yaptığım bir kaç yerden ayarlanabilen, bıçağın hem ağzı hem de sapına şekil verirken kullanabileceğim bir mengene.
Sonuç olarak, üç parça paslanmaz parçadan oluşan, pirinç vidalar ile sabitlenen bir mengene bu.
Genel görünüm
Bu lama yardımıyla bıçağın ağzını eğelemek kolaylaştı.
Bu alt parçayı hurdacıda hazır buldum. Mengeneyi zemine iki vida ile tutturmaya olanak tanıyor.
Mengene ile çalışırken...