Teknik Konular > Alet ve Makineler

Bıçak yapmak için mengene

(1/3) > >>

Eylem Cengiz:
Bıçağı ve sapını şekillendirirken alışılageldik mengeneler yada işkence kullanmak rahat bir çalışma ortamı yaratmak için yeterli gelmiyordu. Oldu olacak şu "knife making vise" zımbırtılarından ben de yapayım dedim.


Bıçak mengenesinin yapımı

Metali ufak parçalar olarak hem de seçerek tedarik etmek için benim tercihim hurdacı. Metal satıcıları parça kesmek istemiyorlar, kesseler de hurda parça gibi hesaplı olmuyor.

Hurdacıdan çeşitli çapta boru parçaları bulup bunlar ile mengenemi yapmaya karar verdim. Oradayken buna uygun parçaların paslanmazların arasında olduğunu görünce tüm parçaları paslanmazdan seçtim. Şimdi bakıyorum da, güzel de oldu...

Aldığım parçalara delik açıp kılavuz çektim, zımparaladım. Argon kaynağını dışarıda yaptırdım. Daha sonra elimdeki pirinç bir çubuk ile vidaları ürettim. Vidaları işi ucuza getirmek için böyle yaptım ama bir ara da şık bir çözüm bunların yerini alabilir.

Bu yaptığım bir kaç yerden ayarlanabilen, bıçağın hem ağzı hem de sapına şekil verirken kullanabileceğim bir mengene.

Sonuç olarak, üç parça paslanmaz parçadan oluşan, pirinç vidalar ile sabitlenen bir mengene bu.


Genel görünüm


Bu lama yardımıyla bıçağın ağzını eğelemek kolaylaştı.


Bu alt parçayı hurdacıda hazır buldum. Mengeneyi zemine iki vida ile tutturmaya olanak tanıyor.


Mengene ile çalışırken...

Eylem Cengiz:
Eeeeeeğ... Ufak bir mantık hatamı keşfettim arkadaşlar. Metal lamayı ortadaki silindire kaynaklattırmayı planlamışken son anda cayıp T parçaya kaynaklatmıştım. T parçada bıçağın diğer tarafını nasıl eğeleyeceğimi anlaşılan etraflıca düşünmemişim...  ???

Emre Kipmen:
Hoş bir uygulama Eylem, ancak ben olsam o eğeleme yardımcısını alete hiç koymazdım. Sonuçta kabza ile uğraşırken elinin iki tarafta da serbest olmasını isteyeceksin. En iyisi eğeleme yardımcısını başka bir üç ayak üstüne sabitlemen ve yüksekliği ayarlanabilir yapman. Bu sayede her taraftan eğeleme yapabilirsin.

Sonuçta çok güzel olmuş. Hurdacıda bu kadar iyi durumda paslanmaz bulman da güzel bir şans. Ben ne zaman gitsem hurdacıya ellerine gelen paslanmazı çoktan preslemiş oluyorlar  >:(...

Eylem Cengiz:
Kabza ile çalışırken aşağıdaki vidaları gevşetip üst gövdeyi döndürüp ve T'nin öteki tarafını kullanabiliyorum. Eğeleme yardımcısı bu yüzden problem yaratmıyor.

Gerçi bu eğeleme yardımcısını baştan düşünüp farklı yapacağım...  :-\

Emre Kipmen:
Hımm, ben bir de bıçağı nasıl sabitlediğini merak ettim, iki düz lama arasına sıkıştığını görebiliyorum resimden ama o plakaları nasıl oraya oturtup sabitlediğini anlayamadım. Hoş bir proje, ben de en yakında bir benzerini yapsam hiç fena olmayacak...

Bu arada eğeleme yardımcısı olarak kullanılan malzemeler genelde sertleştirilip menevişlenmemiş (65 veya üstü rockwell sertliğinde) çelik kullanılır bildiğim kadarıyla. Bu sayede eğe üstünde kayarken yardımcıyı eritip bitirmemiş olursun, açı sabit kalır. Belki ilerde işine yarayabilir bu detay....

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git