Başlarken > Etkinlikler, Haber ve Duyurular

Silahhane açıldı....!

<< < (3/7) > >>

Mergup Özkan:
Müsadenizle ben avrupa capinda bir cok Müze ve Sergiler dolasmis ve her yerde ayni tepkiyi almis bir Kisi olarak bir, iki, laf etmek isterim bu konuda.....

Cam arkasinda olan bir Objeyi resimlemek Flas ile olsun veya olmasin fazla bir zarar vereceyine bende kesinlikle inanmiyorum....ama lakin inandigim konu sudurki, Müzelere gelen her Kisinin kesin bir Objeyi resimleyip Internet´e koydugunu var sayalim..... Netice ne olabilir sizce ?

En kisa zamanda tüm Kolleksiyon görüntülenmis ve cogu kisi Internet üzeri zaman ve para harcamadan uzun uzun bu parcalara bakarak belki Müzeye gitmekten vaz gececektir.....

Buda bir Müze icin en kötü secenektir lakin Müzeler gelen ziyaretciden para kazanmak zorundalar. Konu ama burada bitmez, Müzenin parasi olmaz ise ne yeni Sergi, ne yeni Kolleksiyon bölümleri, ne yeni Binalar veya gereken restorasyonlar yapilamaz.
Ben gecen sene gidip gördügüm Dresden Müzesinde ayni bu Politika uygulaniyordu, bende kizdim ama görevli bir Amir bana böyle aciklayinca hak verdim dogrusu ve müzeye katki olarak cikarilan Kolleksiyonun katalogunu alarak hem resimlerin tam kalitelisine ve ayni anda Müzeye katkida bulunmus oldum.

Yani resim cekilmemesinin nedenleri ileri dönük Müzenin kendisini ve sakliyacagi emanetlere yarar diye bakmak lazim bence... lakin her seyi Internet´e tasimaya devam edilirse, korkarim ecdadimizin tarihine, yani bizim tarihimize yakin zamanda tek sahip cikan bile kalmaz parasizliktan....

Nasrettin Hocam bile demis: Parayi veren düdügü calar diye....
Madem tarih böyle korunacak ise ben resimsizde bir güzel Kolleksiyonu gezmeye raziyim.


selam ve saygilar
mergup


Eylem Cengiz:
 Abi, benim buralarda gördüklerimin mantığa bağlanacak, rasyonalize edilecek hali yok.

Çocuklar 700-800 yıllık oyma kapılara şap şap vuruyor sahip çıkan yok. İnsanlar eşsiz yazmaların önünden ne olduğunu anlamaktan aciz geziyor. Eskiden vakıf olan dolayısıyla "Allah'ın malı" sayılan camiye türbelere para karşılığı alınıyor. Güvenlikçiler saygısız, mütahit adamı olan kişiler. Kimi müzelerde kütüphanelerdeki görevliler eğer bir de kendileri yada tanıdıkları bir araştırma yapıyorsa size özellikle taş koyuyor. Bir profesör bizzat bakan yazısıyla bile gitse zimmetli eseri gösterme zahmetine girmemek için geri çevriliyor, hatta ta..ak geçiliyor. Bir camide fotoğraf çekerken sizi Fransız turist sanıp laf etmeyenler sizin Türk olduğunuzu anladıkları anda "Yassah!" edebiyatına başlıyor. İnsanlar DSLR makinalarını saklayıp compact makinalar ile fotoğraf çekiyor ki sepetlenmesinler.

Beşiktaş Deniz müzesinde en son gittiğimde fotoğraf çekmek için fazladan 3 lira vermek yeterliydi. Ben Topkapı'da fotoğraf çekmeye 50 lira isteseler hiç itiraz etmezdim şahsen. 100 de derdim ama biraz pazarlık payı olsun di mi?

Eylem Cengiz:
Bu arada,

Mergüp, ben Stuttgart'ta iki müzede, Berlin'deki Bergama Müzesi'nde, Portekiz'de, Yunanistan'da, İstanbul'da arkeoloji Müzesinde, Ankara'da Anadolu medeniyetleri müzesinde, Konya'da, Hatay'da ve daha bir çok müzede dünyalar kadar fotoğraf çektim. Demek ki Topkapı ile aynı fikirde olmayan yerler de var.

Konya Karatay müzesindeki Kubat Abad sarayı çinilerinden Dick Osseman'ın çektiği fotoğraflar sayesinde habardar oldum ve oraya gittim.Topkapı'ya giden bir çok insan da zümrütlü hançerin fotoğrafını, kaşıkçı elmasının fotoğrafını görünce gitmeye karar verdi.

Yaşar Burak Uslu:
Kıymetli dostlar,
 Fotoğraf konusundaki yasak için pek çok sebep öne sürülebilir ancak bence bu çağda yasakların pek de mantıklı izahının yapılabileceğini sanmıyorum.
 Müze yönetileri de artık devreden çıkmış gibi , çünki müze genelinde ürün ve hediyelik eşya satışı hatta müze kart satışı artık özel bir firmada ve bileti dahi o firma satıyor.
Bu bir suçlama değil , çünki belli bir yatırım yapıyor firma karşılığını alacak ama,  bu benim görüşüm özellikle dergi ve kitap fiatları meraklıların bütçesini zorlıyacak düzeyde.
 Ha fotoğraf kısmı flaşsız olmak kaydıyla mümkün olsun isterim şahsen.
 Zaten sergilemede yapılan maddi hatalar Türk kılıçlarına Avrupa kılıcı yada 17. 18. yüzyıl kılçlarının hepsine 19 yüzyıl etiketi konulması gibi durumlar ve başkaları keyfinizi kaçırabilir.
 Bence asıl önemli örnekler ve koleksiyonun büyük kısmının depoya kaldırılmış olması üzücü , keşke o gazetelerde çıkan haliyle tozları alınıp camekan ardına alınsaydı da biz de o müthiş koleksiyonu görebilseydik . Kimbilir belki bir gün...

Bekir Çankırı:
Şimdi  icat  çıkartmayın  durduk  yerde  Yaşar bey ..
Kim  uğraşacak  onca  kılıcı  depodan  çıkartıp  temizlemeye , restorasyona , bina  bulup, camekan yaptırıp , bekçi dikip , sergilemeye katalogdu , tasnifti  dünyanııııııın   işi .
 Oysa  yetkilisiniz  ya , mübarek  dudağınızdan  dökülecek  kelam  değişmez , değiştirilemez ya ; yassah..!  deyiverirsiniz   oldu  bittiii..      siz  sağ  biz  selamet .  ve de  devran  yine  ol  devran döneeeeeer   gider   .

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git