Merhaba; Kendinizi tanıtın  (189556 defa okundu)

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Merhaba; Kendinizi tanıtın
« : 17 Eylül 2008, 23:08:57 »
Sevgili forumdaşlar;

Malum forumumuz henüz emekleme aşamasında. Bu yüzden  ayrıntılı tartışmaların yapılması, türk kılıcı ve bağlantılı konularda bütün detayların enine boyuna irdelenmesi ve bilgi paylaşımı sonucu bir sinerjinin yaratılabilmesi niyetlerimizin henüz  ancak temellerini atmak safhasındayız. Bu noktada forum üyelerimizin katılımcı ruhunu arttırmak ve forum içinde ilkadımı atarak buzları kırmak açısından böyle bir tanışma başlığının faydalı olacağını düşündüm. Malum müstear isimlerin kullanıldığı bir forum değiliz. Akademik, saygılı ammavalekin iyi niyetli ve samimi bir tartışma platformu oluşturmak amacındayız. Bu yüzden dileyen üyelerimiz ilk mesajlarını bu başlığa atarak kendilerini diledikleri kadarıyla tanıtabilirler, kılıç ve kesici silahlarla ne zamandan beri ve hangi zaviyeden ilgili olduklarından, varsa kolleksiyonlarından bahsedebilirler. Böylece ülkemizde çok nadir bir altkültür olan(veya birbirimizden haberimiz olmadığı için öyle olduğunuzannettiğimiz) kılıç kolleksiyonculuğu ve kılıçla ilgili konulara ilgi duyanlar birbirleri ile tanışabilir ve inşallah ilerde bu konuda yapılması arzu edilen çalışmalar için bir taban oluşmasında ilk adım atılmış olur.  ;)

Bu ruhla ilk mesajı da ben yazayım :D

Adım Sancar Özer. Mimar Sinan Sanat Tarihi bölümü mezunuyum. Mesleğim sanat yazarlığı; çeşitli sanat dergilerine sanat eleştirileri ve sanat tarihi konusunda makaleler yazıyorum. Özelde kılıç, genelde kesici silahlara olan ilgim çocukluğumdan beri sürmekte, aldığım eğitim de özellikle bu noktada bana çok faydalı oldu. Uzun süreden beri amatör olarak koleksiyonculuk yapıyorum ve çok mütevazı bir kılıç koleksiyonuna sahibim. Ayrıca kılıç yapım teknikleri ve kılıç kullanma sanatı da ilgi alanlarıma giriyor. Japon kılıç sanatı kendo ve iaido ile de uğraşmaktayım.
Bu platform aracılığı ile tüm esliha-i carihaperver dostlara selam ediyorum. :)
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Cengiz Çetin

  • Üye
  • *
  • İleti: 142
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #1 : 19 Eylül 2008, 02:52:26 »
Herkese merhaba,
Ben Cengiz Çetin,Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum.Şuanda bir ilaç şirketinde tıbbi satış temsilcisi olarak  çalışıyorum.Ankara'da yaşıyorum ve 13 yıldır bu mesleği icra ediyorum.
       Kılıçlar benim cocukluktan buyana sevdamdır.Baba mesleğim sıcak ve soğuk demircilikti.Bende yıllarca babamın yanında çalışarak(18 yıl) bu mesleği öğrendim.Şuanda bu mesleği yapmıyorum ama çekici elime alıp örsün başına geçtiğimde tekrar usta olacağımı biliyorum.Bir atölye kurarak amatörce kılıç yapmayı çok istiyorum ama şartlarım şuan için uygun değil.Bende evimin balkonunda kılıçları ahşaptan yapıyorum.Birebir ölçülerde yapmaya çalışıyorum.Bir elsanatları sergisine ürün hazırlıyorum.Fatihin kılıcını yapmaya çalışıyorum şuanda.Balçak biraz zorluyor ama olsun.
         Aslında bilmediğim çok şey var ve öğrenebileceğim bir usta yok.Kendi başıma resimlerden bakarak boynuz yatağan kabzası yaptım.Ahşap kabza yapmak çok kolay.İstediğim şekli verebiliyorum.Boynuz işlemek zahmetli.Bilen birinin yanında öğrenmek isterdim.
         Kılıçlarımız kültürümüzün tarihimizin vesikaları.En üzüldüğüm nokta kılıç dendiğinde Samuray kılıçlarının akıllara gelmesi.Bu ülkenin kılıç kültürüne asla sözüm yok.Ama bir adadan dışarı çıkamamış feth yapamamış kılıçların cihanı titreten kılıçlardan,hele bu ülkede daha çok bilinmesi zoruma gidiyor.
         Batı kültürüne ait kılıçlarda süsleme görmek zor.Oysaki bizim topraklarımızın kılıçları hem silah hemde birer sanat eseri.Çeliğin üstündeki işlemeleri hangi kültürde bulabilirizki.Kaybolan bu değerlerimizi tekrar canlandırmak için başlattığınız bu gayrette yalnız değilsiniz. Emeğiniz için teşekkürler.
Vur pençe-i alideki şemşir aşkına,
Gülbang-ı asumanı tutan pir aşkına.

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #2 : 10 Ekim 2008, 19:30:43 »
Merhaba ben Selim Atalay,

Üniversite öğrencisiyim.Maden mühhendisiliği son sınıfta okumaktayım.İki dedemde demirciydi.Benimde çocukken körük çekmişliğim(gerçi çekmek mi kullanmak mı kullanılıyor bilmiyorum ama) var.Genlerde var biraz demek ki.

Türk kılıcına ilgim 6 yaşlarındayken mahallenin çocuklarında bir tahta kılıç modası başlmıştı.Bende babamdan istemiştim.Oda eğik namlulu bir türk kılıcı yapmıştı.Herkesin kılıcı düzdü.Ben kendimi bizanslılara karşı savaşan malkoçoğlu gibi hisstemiştim.O günden bugüne ilgim devam ediyor. ;D

23 yaşındayım.Hem bilgi hem yaş olarak çırak sayılırım.İlgim hem yapmaya(tarih boyunca kılıç üretim yöntemleri vs)Hem kullanmaya hemde kılıca ilgim var.Tüm konularda da kıt bilgim var tabii.İnşallah forum aracılığıyla artırabilirim.

Herkese tekrar selamlar.
"Who dares wins"

Durukan Türe

  • Üye
  • *
  • İleti: 155
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #3 : 11 Ekim 2008, 20:16:45 »
Merhaba arkadaşlar adım durukan,
hekimim. urfada çalışıyorum. uzun yıllar beynimin bir köşesinde olan sıcak ocagın başında çekiç ve ors ile çelik gibi bir malzemeyi şekillendirme istegimi şansın eseri olarak burada gerçekleştirme şansım oldu. kısa sürede bildigimin azlıgı bilmediklerimin çoklugu karşısında hayrete düstüm. bu unutulmuş sanatın gerektirdigi sabır ise beni büyüledi. türkiyede olup bu topraklarda gelilşen bıçak ve kılıç yapma sanat-zanaatlarının, bırakın onu atların ayaklarına nal, odnculara balta sapı, çiftlere kazma yapan eski demir ustalarının geride yazılı eser bırakmadan birer ikişer kaybolmaları, soruların çoklugu, cevapların azlıgı yoklugu , kulaktan dolmalıgı benim de kafamı mesgul eden konulardandı. (sizlerinde oldugunu tahmn ettigim gibi)
öte yandan henüz 200 yıl gibi kısa bir tarihi ve devşirme ulusların oluşturdugu insan kalabalıgı olan amerikanın şu anda dünyanın en iyi el yapımı bıçaklarını yapan ülke olması, konu ile ilgili pek çok eser, gerekli malzelerin tedarikçisi pek çok dükkanın olması da bir diger konu idi.
hobi olarak sıcak demircilik ile bıçak ve kılıç yapmaya çalışıyorum. ama şu anda çok çok az yol alabildim. umarım bilgilerimizi zamanla cogaltıp hep beraber bu yola baş koyarız. saygı ve sevgilerimle
durukan türe
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2008, 12:30:39 Gönderen: Durukan Türe »

Ali Fuat Uzun

  • Üye
  • *
  • İleti: 36
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #4 : 17 Ekim 2008, 15:31:39 »
Ben Ali Fuat Uzun, üniversite öğrencisiyim.
Kılıç, kalkan, zırh, ok, yay gibi bütün eski savaş teçhizatına merağım vardır.  Herkese kolay gelsin.

Ersoy Yüksel

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #5 : 23 Ekim 2008, 11:46:08 »
Merhabalar adım Ersoy Yüksel

            Okçuluk, kendo ve aikido yapıyorum. Kılıç tutkum ve kılıçlara olan saygım hep yanlış anlaşılmıştı. Burada yalnız olmadığımı bilmek güzel. 

Bir kılıç üzerinden o ulusun nasıl savaştığını at üzerinde mi , yaya olarak mı, üzerindeki desenlerden sanat tarihlerini, inançlarını, çeliğin yapısından coğrafyasını hatta üzerindeki motiflerden toprağında yetişen bitkilere kadar her şeyi görebilmek mümkün.  Ulusların tarihini ve kültürlerini biçimlendiren kılıcın bu zenginliğini ve etkisini görmemek imkansız.

Sitenizi uzun zamandır takip ediyorum.  Siteniz çok büyük bir eksiği doldurdu. Bildiğim kadarıyla Türk kılıcıyla ilgili bu çapta bir site ve bilgi paylaşımı dünyada tek.  Her şey için teşekkürler.

Serkan Sungur

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #6 : 24 Kasım 2008, 18:15:09 »
Merhaba.

Osmangazi Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi'nde öğrenciyim.

Çocukluğumdan beri kılıca ilgi duyardım. Daha sonra bu, eski dönem ok-kılıç savaş sanatlarına ilgiye dönüştü. Lisenin başında okuyup etkilendiğim fantastik roman karakteri Drizzt'in kullandığı eğimli palalar beni bu yöne çekti.

Henüz sahip değilim ama kendi oluşturacağım kılıç koleksiyonu en büyük hayallerimden bir tanesi.

Siteyi Yatağan kılıcı ile ilgili makaleyi okuduğumdan beri takip ediyorum. Siteyi kuran ve gelişiminde aktif rol oynayanlara teşekkürlerimi iletirim. Forumunun açılmasını sevinçle karşıladım.

Aydin Yüksel

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Gecmisine kursun sikanin gelecegine bombalar yagar.
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2008, 05:10:08 »
Merhaba arkadaslar, ben Aydin Yüksel. Almanya´da yasiyor ve ticaret ile ugrasiyorum. Birkac yil önce, bir acik arttirma sitesinde gördügüm, tarihi bir Osmanli savas kalkani ile basladi bendeki eskiye ragbet. Sonra Osmanli madalyalari ve yatagan. Ilk eski yatagan kilici Amerika´dan postayla geldiginde heyecanla actim ve masanin üstüne koydum, uzun uzun seyrettim. Sonra bizim kilicimiz niye Amerika´dan geliyor diye kederlendim. Basladim arastirmaya.. Fazlaca bir bilgiye ulasamadim. Iste o ara Cebehane sitesini buldum, baktimki birileride benim gibi dert etmis bu konuyu. Hemde cok akademik bir tarzda ugrasiyorlar. Ben burada Yatagan icin birseyler ögrenmek istedigimde, Alman antikacilardan, siz tarihinizi bilmiyorsunuz ve sahip cikmiyorsunuz sözünü cok isittim. Iste simdi birileri var, bu ata yadigari konuyu, karanlikta igneyle kuyu kazar gibi irdelemek isteyen o kiliclari bir mühendislik harikasi olarak imal edenlerin, tasiyanlarin nesilleri cikti ortaya. Bu siteyi kuranlara sonsuz tesekkürler ediyorum. Cok daha fazla geliseceginden eminim.
Benim bilgilerim, kücükken oynadigim tahta kilicim ve müzelerde gördüklerim, birde severek topladigim kilic bilgilerinden öteye gitmez. Yinede derliyebildigim her bilgi kirintisini buraya aktarmaya calisacagim.
Ama eski bir Azarbaycan Türk atasözü hep aklimdadir; ´´Gecmisine kursun sikanin gelecegine bombalar yagar.´´ Bu nedenle gecmisine sahip cikanlardan olmaliyiz.
Bu arada benim hayal ettigim bazi seyler var. Mesela bendeki kilic imal etme fikri,  burada ayni düsüncede baska arkadaslarda oldugunu gördüm. Anlasilan cok isimiz var, alinacak cok yolumuz var. Ama biz düsliyelim gerceklik ardisira gelir nasil olsa..
Ilk firsatta, eger ilginizi cekerse elimdeki Türk kiliclarinin resimlerini cekip size gönderecegim. Tabii daha yolun basindayim, az sayida eski birseyler var ama benim icin manevi degerleri cok yüksek.
Son olarak, Yatagan belediyesinin bu sanati gelistirmek icin Avrupa birligi fonlarindan aldigi 1.500.000 Euro ne oldu haberi olan varmi ??
Dostcakalin
Aydin Yüksel

İlker can Karagülle

  • Üye
  • *
  • İleti: 4
    • Kuzgun Akademi Tarihi Savaş Sanatları Topluluğu
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #8 : 04 Aralık 2008, 21:50:48 »
Adım İlker can Karagülle, 1979 ankara doğumluyum.Çok küçük yaşlarda asker babamın merasim klıcına duyduğum merak, sonrasında bir hayranlığa döndü ve yıllarca bu silah hakkında araştırmalar yapmama amatör çalışmalarla araştırmalarımı desteklememe sebep oldu.

Günümüzde halen spor olarak uygulanan eskrim, kendo, escrima gibi branşlar üzerine araştırmalar yaptım. bu araştırmalar içersinde 4 yıl kadar bir süre epe branşında ODTU eskrim takımın da yer aldım. Yalnız olimpikleşmenin, kurallamanın bu sporlara en büyük eksisi, amacın puan almaya dönmesiyle tarihi kullanım yöntemlerinden ve tekniklerinden gittikçe uzaklaşmaları oluyor. Bugün olimpik anlamda yapılan müsabakalı tüm kılıç sporlarında, kılıç sadece bir sembol olarak kalmış durumda. Görüntünün dışında teknik anlamda gerçekle tutarlılıkları hiç yok.

Bu konular üzerine yoğunlaşınca avrupa ülkelerinde hema (Historical European Martial Arts  ) grupları olarak bilinen tarihi savaş sanatları birliklerini araştırmaya başladım ve 2007 mayıs ayında bu tarz bir girişimde bulunarak ülkemiz de ilk ve şuan için hala tek olan  Kuzgun Spor Kulübü Tarihi Savaş Sporları Derneğini kurdum. Kuruluşundan bu yana derneğimiz ateşli silahlar öncesi kesici, delici ve ezici silahlar kullanımı ve  tarihi ile ilgili hem teorik hem pratik anlamda araştırmalar yapmaya devam etmekte ve ben de dernek bünyesinde bugün birçok ülkede de sürdürülmekte olan bazı kılıçların kullanımları üzerine eğitimler vermekte ve öğrenmeye devam etmekteyim.

Ama asıl amacı kendi kılıç sporları ekolünü ve teknik yöntemlerini oturtmak olan derneğimiz avrupa kılıçları değil dünya kılıçları ile ilgilenmekte ve tarihte de önde gelen silahlar arasında yeralan kendi kılıcımız "türk kılıcı" ve "yatağan" üzerine çalışmalarada başlamış bulunmaktadır. Bu konuda oldukça kayıp bilgi olmasının farkındalığında araştırmalarımızı başlatmışken böyle bir sitenin varlığı bizi gerçekten çok etkiledi ve rahatlattı.

'Cebehane' yönetimine bu konuda tebriklerimi sunmak istiyorum ve çalışmalarında tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

İlker can Karagülle
Kuzgun Spor Kulübü
Amacınla Yaşa...

Ersin Öner

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #9 : 23 Aralık 2008, 15:19:33 »
Ersin Öner. 1984 doğumluyum, Eskişehir'de yaşıyorum. Böyle bir sitenin varlığı beni çok sevindirdi, kuranlardan ve emeği geçenlerden Allah razı olsun. Askeri tarihi 6 senedir merakla araştırıyorum. İllüstrasyon merakım var aslında. Duymuşsunuzdur belki de, Totalwar serisinin Medieval Totalwar oyunu ile başladım aslında. İçimde vardı ama oyun körükledi beni. Ben askeri her tür materyale dair arşiv olşturuyorum. Özellikle islam coğrafyasıyla ilgili. Amatörce tarihi zırhlar yapmıştım.

Gökhan Bakla

  • Üye
  • *
  • İleti: 459
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #10 : 23 Aralık 2008, 19:01:54 »
Merhaba ben1978 Tekirdağ, Malkara doğumluyum. Dedem bir demirci ve çok iyi bir zanaatkarmış, babamlar da onun yanında yetişmiş. Bende yaz tatillerinde babamın yanında bu işleri az çok öğrendim. Körükte çok demir dövdüm, çok işler yaptım. Zaman geçti okul ve askerlikten sonra İstanbul’a geldim. Burada bir şirkette muhasebede çalışıyorum. Hala arada köye gittiğimde körüğü yakarım. Dedemin başında ter döktüğü o eski körüğü tekrar dedem yanımdaymış gibi çekerim ve demirimi döverim.
   İşte bu yüzden dedem gibi zanaatkarların yaptığı o işleri gördükçe, verdikleri emeği ve alın terini takdir etmemek elimde değil. Zamanında o ustaların yaptıkları kılıçlarla tarih yeniden yazılmış, ve biz şimdi onların topraklarında onlardan bi haber yaşıyoruz. Öğrenmemiz gereken çok şey var. Bu sitenin, bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen tüm meraklıların tanışma mekanı olmasını dilerim.


« Son Düzenleme: 18 Mart 2009, 21:32:55 Gönderen: Gökhan Bakla »
Yeniliğin en iyisi, çoğu zaman unuttuğumuz geçmişimizdedir.

http://gokhanbakla.blogspot.com/

Sefa Çabuk

  • Üye
  • *
  • İleti: 182
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #11 : 19 Şubat 2009, 21:24:14 »
Herkese Merhaba,
  Teknik Öğretmenim ( Metal Teknolojileri) eskiden beri ısıl işlemle üretimi yapılan malzemelere ilgim var, zaten mesleğim gereği de ( lise başlangıcından beri )sürekli bu işlemlerin içerisindeyim, hem çeliklerin ısıl işlemleri hemde ısıl işlemle üretim teknikleri konusunda hem okulda öğrencilerime öğretmeye hemde kendim öğrenmeye çalışıyorum. Son bir kaç aydır Damascus çeliği yapımı konusunda denemeler yaparken internette bu foruma rastladım ve bilgi paylaşılmalıdır düşüncesiyle üye oldum. Tüm arkadaşlara sevgiler selamlar
Sefa Çabuk
« Son Düzenleme: 07 Mart 2009, 11:19:09 Gönderen: Sefa Çabuk »

Volkan Kule

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #12 : 22 Nisan 2009, 11:15:54 »
Hepinize hayırlı günler....

Adım Volkan.. izmirin Torbalı ilçesinde yaşamaktayım. 30 yaşındayım Evli ve allah nazardan saklasın 4 ve 7 yaşlarında kızlarım var. Ellerinizden öper.

Bu forumun bir bölümü olan "kendinizi tanıtın" kısmının yerini hemen tarihimizde, islam kültürümüzde önemli yeri olan konulara bu denli hızla ve tarihi yaşatma bağmında bu denli dört elle sarılışlarınız beni mutlu etmiştir. Yeni ilgi alanım olan "Damascus çeliği" yaşam koşulların elverişsizliğinden dolayı bugüne dek kendimizin yaptığı damascus çelikten bıçak yapma hayalim bir türlü olmamıştır.

Ancak söz konusu çelikten bıçak yapan siz değerli üyeleri gördükçe mutlu oldum. İnşallah bir gün sizlerin büyük desteği ve yardımınızla hayalim gerçekleşir.

Bu arada foruma göz attığım kadarıyla kılıç veya bıçak yapımı konusunda kanunlarca yasak olduğunu öğreniyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz. El emeği olan söz konusu ürünler bir etkinlikte sergilenmesiyle bir çok tarihi benimseyen ve destek veren arkadaşlara ulaşmanın en etkili yol olduğu düşüncesindeyim.

Etkinlik için İzmirde yapılması planlandığında üzerime düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuda ifade etmek isterim. Rusyada bunu yapan demirci ustalarında Türkiyemize davet ederek bir konferans vedamascus çeliği yapımı üzerinde uygulamalı olarak sunumu yapılması  sağlanırsa ilginin dahada artacağını düşünmekteyim.

Yazılarıma şimdilik son verirken sizlerle tanışmaktan mutluluk duyduğumu ifade eder, saygı ve sevgilerimi sunarım.

Cengiz Çoban

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Merhaba; Kendinizi tanıtın
« Yanıtla #13 : 25 Nisan 2009, 11:01:51 »
selam arkadaşlar ben 1974 silivri doğumlu cengi çoban  tekstil işletmem var. bıçak ve kılıçlara ilgim çok. bıçak satan av bayilerinin önünde zaman nasıl geçiyor anlamıyorum. bıçak ve kılıçlar hakkında bilgim yok sadece merakım var artık bu forumda bilgide edinebileceğim için çok şanslıyım bu foruma emeği geçenlere teşekkür ederim. 

Acar Poyraz

  • Üye
  • *
  • İleti: 1
MERHABA
« Yanıtla #14 : 29 Nisan 2009, 22:44:32 »
Herkese merhaba,
Uzun zamandır bu tarz bir site arıyordum.Siteyi tesadaüf eseri tabancatufek.com sitesindeki forumdan buldum.Ve yüksek müsadelerinizle kaydoldum.Adım Hünkar.İzmir-Bornova da oturuyorum.Bıçaklara  ateşli silahlara ilgim herzaman olmuştur.Çok aktif olmasada sizleri takip etmeye çalışıyorum.Damascus çelik diye tabir edilen çelikten yapılan bıçakları çok beğeniyorum ve inşallah bir tanede ben yapmaya çalışacağım.Naçizane şu anda düşünce aşamasında fakat inanıyorum ki başaracağım.Özellikle youtube da bu konuyu sürekli takip ediyorum.Başlangıç olarak bir tanıdığımdan 4 kg kadar borax temin ederek işe başladım.bilgilerimi sizle paylaşmayı umuyorum.Teknik bir insan olmadığımı en baştan belirteyim.
İlerleyen zamanlarda yazacak çok şey bulacağımı umuyorum.
Herkese saygılar.

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2